Mesajı Okuyun
Old 05-11-2008, 19:45   #2
alikara

 
Varsayılan

2. Hukuk Dairesi 2004/4439 E, 2004/5438 K.

"İçtihat Metni"

Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.

Davacı; trafik kazası sonucu 18.4.2002 tarihinde ölenin, kardeşi Yakup A. olduğu halde, Yakup'un üzerinde o gün kendi ceketi ve kimliği olduğu için nüfus kütüğüne kendisi ölmüş gibi kayıt düşüldüğünü, kendisinin sağ olduğunu ileri sürerek nüfus sicilindeki "ölü" olduğuna ilişkin vukuat kaydının iptali ile sağ olduğundan, kaydının bu şekilde tashihini istemiştir. Dava, sonucu itibariyle Türk Medeni Kanununun 29/1. ve 30. maddelerinde açıklanan sağ olduğunun tesbiti sicilin buna göre tashihi isteğinden ibarettir.

Mahkemece; davanın kabulüne, davacının sağ olduğunun, 18.4.2002 tarihinde ölenin, Yakup A. olduğunun tesbitine karar verilmiştir.

Kararı nüfus idaresi temyiz etmiştir.

Dava, kayden ölü gözüken Salih'in ve kayden sağ olan ancak öldüğü iddia edilen Yakup'un mirasçılarının hukukunu etkilemektedir. Mirasçıları davaya dahil edilmeden hüküm kurulması doğru bulunmamıştır. Davada davacının annesi Melek ile babası Kadir'in tanık olarak dinlenmiş olmaları bu açıklama karşısında değer ifade etmeyecektir.

SONUÇ: Temyiz edilen kararın yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre sair yönlerin incelenmesine yer olmadığına, oybirliğiyle karar verildi. 28.04.2004 (Çrş.)