Mesajı Okuyun
Old 03-11-2008, 20:02   #2
Doç. Dr. Özge Yücel

 
Varsayılan

Sayın Konuk,

Eşinizin sizi evden kovması haklı bir nedene dayanmıyorsa terktir, eşiniz sizi terk etmesi nedeniyle kusurludur. Aile mahkemesi hakimine başvurarak evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle hakimin müdahale etmesini isteyebilirsiniz. Bu başvurunuzla ortak konutun sizin barınmanıza özgülenmesini, eşinizin yapacağı parasal katkının belirlenmesini isteyebilirsiniz. Hakim gerekli uyarıları yapar ve tedbirleri alır. Bu karar ilerde açacağınız boşanma davasında sizi kovarak kusurlu davrandığını gösteren bir kanıt olacaktır. Ayrıca geçimsizliğinizi kanıtlamak için tanıklardan yararlanabilirsiniz.

Boşanma davası açtığınızda dava süresince ortak konutun özgülenmesini, tedbir nafakası bağlanmasını isteyebilirsiniz. Boşanma nedeniyle geçimde zorluk yaşayacaksanız yoksulluk nafakası bağlanmasını, boşanmaya neden olan olaylar sonucu kişilik haklarınıza yönelen saldırı nedeniyle manevi tazminat isteyebilirsiniz. Eşinizde kalan mallarınızın geri verilmesi ve mal paylaşımı için ayrı bir dava açmanız gerekir.

Ayrıca eğer en az bir yıllık evliyseniz ve eşiniz boşanmayı kabul ediyorsa aranızda tazminat, yoksulluk nafakası gibi konular üzerinde anlaşarak anlaşmalı boşanma yoluna gidebilirsiniz.