Mesajı Okuyun
Old 03-11-2008, 19:22   #6
Yücel Kocabaş

 
Varsayılan

Kamulaştırma K.nun 05.05.2001 tarihindeki değişikliğinden önceki 25.maddesine göre kamulaştırma işlemi mal sahibi için yapılan tebligatla başlar. Mülkiyetin idareye geçmesi işlemin idari yargı yönünden kesinleşmesi ile ( kamulaştırma kararının tebliğinden itibaren 30 günlük idari yargıya başvuru süresinin geçmesi veya başvurulduğunda idari yargı kararının kesinleşmesi ile) olur.

Kamulaştırma K.nun değiştirilen 25 maddesine göre de mal sahibi için kamulaştırma işlemi 10.maddeye göre mahkemece yapılan tebligatla başlar.Mülkiyetin idareye geçmesi 10 .maddeye göre mahkemece verilen tescil kararı ile olur.

Kamulaştırma kararı 05.05.2001 tarihinden sonra alınmışsa kanunun yeni hükümleri uygulanır. Bu tarihten önce karar alınmış , henüz tebligat evresine gelmemiş veya hiç tebligat çıkartılmamışsa yine yeni kanun hükümleri uygulanır.Buna karşın bu tarihten önce kamulaştırma kararı alınıp tebligat çıkartılmış ( tebligat yapılmamış olsa dahi idarece tebliğe çıkartılmış ) ise eski kanun hükümleri uygulanır.

Somut olayda; mal sahibine tebligat yapılmadığı söyleniyor. Kanunun eski hükümleri veya yeni hükümleri de uygulansa mal sahibine tebligat yapılmadığından mülkiyet henüz idareye geçmemiştir. Bu yönden taşınmazın kamulaştırma şerhiyle birlikte icra yoluyla satılabilecği kanısındayım.

Mal sahibinin kamulaştırma yönünden yasal haklarını kullanabilmesi için tebligatın şart olduğunu belirttik. Eğer idare fiilen el koymuşsa tebligat yapılmadığına göre mal sahibi yönünden ortada bedeli ödenerek gerçekleştirilen geçerli bir kamulaştırma bulunmadığından idare aleyhine kamulaştırmasız el atma davası ( el atmanın önlenmesi veya bedelin tahsili şeklinde ) açılabilecğini düşünüyorum.