Konu: hakim !
Mesajı Okuyun
Old 01-11-2008, 18:40   #7
Av.Mehmet_Ali

 
Varsayılan

YARGITAY

12. HUKUK DAİRESİ

E. 2007/3031

K. 2007/5749

T. 26.3.2007

• TAKİBİN İPTALİ ( Başvuru Evrak Üzerinde İncelendiği - Duruşma Açılarak Usulen Taraf Teşkili Sağlanıp Borçlunun Dayandığı Belgeler Alacaklı Tarafa Gösterilerek Kabul Edilip Edilmediği Konusunda Beyanı Alınması Gereği )

• BAŞVURUNUN EVRAK ÜZERİNDEN İNCELENMESİ ( Takibin İptali - Duruşma Açılarak Usulen Taraf Teşkili Sağlanıp Borçlunun Dayandığı Belgeler Alacaklı Tarafa Gösterilerek Kabul Edilip Edilmediği Konusunda Beyanı Alınması Gereği )

• DURUŞMA AÇILMASI GEREĞİ ( Takibin İptali - Usulen Taraf Teşkili Sağlanıp Borçlunun Dayandığı Belgeler Alacaklı Tarafa Gösterilerek Kabul Edilip Edilmediği Konusunda Beyanı Alınması Gereği )

• TARAF TEŞKİLİ ( Takibin İptali - Duruşma Açılarak Usulen Taraf Teşkili Sağlanıp Borçlunun Dayandığı Belgeler Alacaklı Tarafa Gösterilerek Kabul Edilip Edilmediği Konusunda Beyanı Alınması Gereği )

2004/m.67,68

ÖZET : İstem takibin iptaline yöneliktir. Mahkemece başvuru evrak üzerinde incelenerek sonuçlandırılmıştır. Yapılacak iş, duruşma açılarak usulen taraf teşkili sağlanıp borçlunun dayandığı belgeler alacaklı tarafa gösterilerek kabul edilip edilmediği konusunda beyanı alındıktan sonra oluşacak sonuca göre bir karar verilmesinden ibarettir.
DAVA : Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Borçlu vekilinin icra mahkemesine vermiş bulunduğu dilekçesinde, takibin kesinleşmesinden sonraki dönemde yaptıkları ödemeye dayalı olarak takibin iptaline yönelik istemi de bulunmaktadır. Mahkemece anılan bu konuda da hüküm kurulduğundan bu hususta verilen kararın temyiz kabiliyeti bulunmaktadır. Bu nedenlerle mahkemenin borçlunun temyiz isteminin, kararın kesin olduğundan bahisle reddine ilişkin görüşü yerinde bulunmadığından 23.01.2006 tarih ve 2006/824 Esas, 2006/793 Karar sayılı temyiz ret kararının kaldırılmasına karar verildi, temyiz incelemesine geçildi.
Mahkemece başvuru evrak üzerinde incelenerek sonuçlandırılmıştır. Yapılacak iş, duruşma açılarak usulen taraf teşkili sağlanıp borçlunun dayandığı belgeler alacaklı tarafa gösterilerek kabul edilip edilmediği konusunda beyanı alındıktan sonra oluşacak sonuca göre bir karar verilmesinden ibarettir. O halde, eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm kurulması isabetsizdir.
SONUÇ : Borçlu vekilinin temyiz itirazının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK.366. ve HUMK.428. maddeleri uyarınca ( BOZULMASINA ), 26.03.2007 gününde oybirliğiyle karar verildi.
yarx