Mesajı Okuyun
Old 28-10-2008, 18:28   #3
Tiocfaidh

 
Varsayılan

Askeri hakim olarak görev yapabileceğiniz iki tür mahkeme vardır. Birincisi ceza ve idare kollarına ayrılan askeri mahkemelerdir. İkincisi ise disiplin mahkemeleridir.

Birinci grupta yer alan askeri ceza mahkemelerin ilgili yönergedeki tanımı; "asker kişilerin askeri suçları ile, bunların asker kişiler aleyhine veya askeri yerlerde yahut askerlik hizmet ve görevleriyle ilgili işledikleri suçları, kanunda gösterilen görevlerini ifa ettikleri sırada veya kanunda gösterilen askeri mahallerde askerlere karşı işledikleri suçlara bakmakla görevli mahkemeler" şeklindedir.

Yine birinci grupta yer alan askeri idare mahkemeleri; sivil yargı makamlarındaki görev ve yetkiye paralel olarak asker veya sivil kişilerin askeri idare ile hasım oldukları, askeri idareye karşı açılan iptal ve tam yargı davalarını görmekle görevli mahkemelerdir.

Dile getirdiğiniz soruda yer alan 'askeri mahkemelerin bulunduğu il' tasnifini yapmak her zaman mümkün olmayabilir. Askeri mahkemeler sivil mahkemeler gibi il çapında yetki sahibi olarak değil, birlik ve garnizon genelinde yetki sahibi olarak kurulurlar. Birlikler dönemsel olarak yer değiştirebilir, yükseltilebilir veya tamamen lağvedillebilir oldukları için askeri mahkemelerin belli bir şehirde sürekli etkin olacaklarını öngörmek doğru değildir. Birlik bazında tasnif edilecek olursa askeri mahkemeler tümen ve üzeri(gerekli görüldüğü durumlarda tugaylarda da) askeri birlikler bünyesinde kurulur.

İkinci grupta yer alan disiplin mahkemeleri; asker kişilerin askeri düzen ve nizam içinde işledikleri disiplin suçlarını kovuşturma ve yargılama yetkisine sahip olan mahkemelerdir. Bu mahkemeler ise alay ve üzeri seviyedeki askeri birliklerde kurulabilir. Ayrıca disiplin mahkemesinin bulunmadığı büyük birliklerde disiplin subaylığı adı altında etkinlik gösteren ve disiplin suçlarını en yakın birlikteki disiplin mahkemesiyle koordineli olarak çalışarak kovuşturan müesseseler de mevcuttur.

İlk grupta yer alan mahkemelerde imkanların el verdiği ölçüde muvazzaf subay olan hakim ve savcılar tarafından yürütülür soruşturma ve kovuşturmalar. İkinci grupta yer alan mahkemelerin iş yükü ise nisbeten daha hafif ve düşük önem arz ettiği için asteğmen rütbesindeki yedek subayların bu mahkemelere atanması daha olasıdır.

Askeri hakim-savcı sınıfında muvazzaf bir subay olabilmek için ordunun düzenli olarak açtığı sınavları takip etmeniz yararlı olacaktır. Genellikle 2 yılda bir açılan bu sınavlarda sivil kaynaklı hukuk fakültesi mezunu olan adaylar bedeni yeterlilik, spor ve meslek bilgisi konularında tabi oldukları sınavlar sonucu istenilen kriterleri yerine getirmeleri durumunda teğmen rütbesiyle atandıkları askeri mahkemelerde albay rütbesine kadar yükselerek hakimlik yapabilirler. Rütbenin arz ettiği önem bakımından hakim-savcı sınıfı ordu bünyesindeki en özel tek emsalsiz kurumdur. Öyle ki teğmen rütbesindeyken orgeneral rütbesinde birini yargılayabilirsiniz, ancak yargılamanın sağlıklı şekilde işleyebilmesi için de yargıladığınız kişinin rütbe ve kıdemi karşısında emir alan 'ast' pozisyonunda olmazsınız. Yargılamayı yürüten hakim veya soruşturmayı takip eden savcının rütbesi ordu bünyesinde her ne olursa olsun, hukukun güvenilirliği ve tarafsızlığı açısından tüm subayların iç içe olduğu hiyerarşiden uzak kalması bir şekilde temin edilir.

Aklıma geldiği kadarıyla bu mesleğe dair bilgi sunmaya çalıştım, umarım yardımcı olur.

Saygılarımla