Mesajı Okuyun
Old 28-10-2008, 15:12   #2
Av.Cengiz Aladağ

 
Varsayılan

Epeyce geç ama...

T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu

E:1996/2-311
K:1996/446
T:05.06.1996

Taraf1ar arasindaki "veraset" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Üskudar 3. Sulh Hukuk Mahkemesince davanın reddine dair verilen (...) kararın incelenmesi davacı vekili tarafindan istenilmesi üzerine, Yargıtay 2. Hukuk Dairesinin 29.12.1994 gün ve 12386-13195 sayılı ilamı ile; (...Delil olarak dayanılan Danıstay 12. Dairenin 1969/787 Esas sayılı dava dosyasının celbi, tapulama sonucu tesis edilen tapu kaydının eski tapu kaydı ve belgelerini ilk tesisinden itibaren tedavülleri ve dayanakları belge örnekleri ile birlikte celbi, gerekirse belge ve tapu kayıtları, tapu kütüğü üzerinde bilirkişi incelemesi yapılması ve delillerin hep birlikte değerlendirilip sonucuna göre karar verilmesi gerekirken eksik tahkikatta hüküm kurulması doğru görülmemiştir...) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri cevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Temyiz Eden: Davacı vekili
HUKUK GENEL KURUL KARARI
Hukuk Genel Kurulu'nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan (...) sonra geregi gorüşüldu.
Tarafların karsılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadakı tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere ve özellikle mirasbırakan olduğu ileri sürülerek kendisinden mirasçılık belgesi talep edilen Ali Rıza Paşa'nın 9/12 pay sahibi bulunduğu 517 ada l parsel sayılı taşınmazda 1/12'şer hisse sahibi bulunan Behire, Melike ve Pakize davacının anneannesi ve onun kardesleridir. Mirasbırakanın nüfus kaydı mevcut değildir. Ancak ölümünün 60-70 yıl önce vukubulduğu ifade edilmektedir. Mirasbırakanın ölüm tarihi itibariyle kendisini tanıyan tanık bulmanın güçlüğü ortadadır. Davayı da cozümsuz bırakmamak, gerekli bilgi ve belgeleri degerlendırerek sonuca ulaşmak icab eder. Bu amacı sağlamaya yönelik olarak Özel Dairenin içerisinde beyan ve belgeler olabileceği düşüncesiyle delil olarak dayanılan Danıştay 12. Dairesinin 1969/787 sayılı dava dosyasının ve yukarıda gösterilen tapu kaydının dayanağı müstenidat belgelerinin değerlendirilmesini isteyen bozması uyuşmazlığın niteliği gözönünde alındığında çok açık olarak yerinde olduğuna göre, Hukuk Genel Kurulu'nca da benimsenen, Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı BOZULMALIDIR. (05.06.1996)