Mesajı Okuyun
Old 28-10-2008, 13:05   #10
BaharB

 
Varsayılan

Sorun, kira sözleşmesinin kiracının ölümü ile sona ermesine (esasen sona erememesine) ilişkin hükümlerin kıyasen uygulanması ile çözümlenmelidir diye düşünüyorum.

Borçlar Kanunu 265.md. adi kiralarda kiracının ölümü halinde, kiralayanın dönem sonu itibariyle akdi feshedebileceğini düzenlemişken, 6570 sy. yasanın 13. maddesi ile bu yasa kapsamındaki kira sözleşmelerinde 265. maddenin kiralayana sağladığı olanak ortadan kaldırılmıştır. Bu durumda 6570 sy. yasa kapsamındaki kira sözleşmelerinde kiracının ölmesi kiralayan bakımından kira sözleşmesinin feshi için bir neden teşkil etmemekte, kiracı ile birlikte oturanlar bakımından (sair tahliye nedenleri gerçekleşmediği sürece) kira sözleşmesinin yürürlükte kaldığı kabul edilecektir.
Alıntı:
T.C.
YARGITAY
6. Hukuk Dairesi

E:1984/8949
K:1984/9372
T:11.10.1984

.......
6570 sayılı Kanunun 13. maddesine göre meskenlerde olen kiracı ile birlikte ikamet edenler tarafından kira şartlarına tamamen riayet edildigi sürece aleyhlerine bu kanunun yürürlukten kaldırılmasından 3 ay sonraya kadar kıralananın bosaltılması davası açılamaz. Bu madde metnine göre kiracıyla birlikte oturan kimse mirasçı olabileceği gibi mirasçı da olmayabilir. Bu bakımdan davalının kocasının mirasını red etmiş olması sonuca etki değildir. Belirtilen sebeple davanın reddine karar verilmek gerekirken yazılı şekilde kiralananın boşaltılmasına karar verilmesi usul ve kanuna aykırıdır.

S o n u ç : Hükmün açıklanan nedenle (BOZULMASINA), 11.10.1984 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.




Buna göre ölen kiracı ile birlikte oturanların (mirasçı olsun olmasın) kira sözleşmesinin sağladığı haklardan dolaylı olarak yararlanmaları söz konusudur. Somut olayda kira sözleşmesi tahliye ile sona ermiştir, ancak sözleşmenin sağladığı hak (tekrar kiracı olabilme hakkı) kiracı için devam etmektedir. Kiracı öldüğünde ise kiracı ile birlikte oturanların da aynen kira sözleşmesinin devamında olduğu gibi bu hakkı kullanabilmeleri gerektiğini düşünmekteyim.