Mesajı Okuyun
Old 20-10-2008, 14:33   #2
Av.Ufuk Bozoğlu

 
Varsayılan

Sayın Konuk;

Şiddetli geçimsizlik nedeni ile evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına dayalı dava açabilirsiniz. Bu davada boşanmaya neden olan olaylarda eşinizin KUSURLU olduğunu ispatlamak zorundasınız.

Davada çocuğunuzun velayetini ve onun için önce tedbir boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren de yoksulluk nafakası olarak devamını isteyebilirsiniz.

Oğlunuz 7 yaşında, anna bakım ve şefkatine muhtaç durumdadır. Ona karşı olan sorumluluklarınızda bir ihmaliniz söz konusu olmadıktan sonra velayetin size verilmesi doğaldır.

Şu anda oturmakta olduğunuz ev ile ilgili olarak aile konutu şerhi aldırabilirsiniz. Bunu mahkemeden talep edebileceğiniz gibi ilgili evrakları temin ettikten sonra tapudan da talep edebilirsiniz.

Aile konutu şerhi boşanmanın kesinleşmesine kadar etkilidir.Boşanma kesinleşene kadar oğlunuz ile oturma hakkına sahip olabilirsiniz.

Boşanma davasının açılması ile ile birlikte eşinizn üzerine olan mal varlıkları ile ilgili olarak tedbir kararı verilmesini de isteyebilirsiniz. Kötüniyetli elden çıkarmaları engellemek için de yine ilgili maddelerce, tasarruf yetksinin kadırılmasını da talep edebilirsiniz.

Mmaddi ve manevi tazminat taleplerinde bulunabilirsiniz. Şartlarının varlığı halinde, mahkemece bunlar hakkında bir karar verilecektir.

Eşinizin borcundan dolayı sizin, sorumluluğunuz doğmaz. Size ait mülk ve mal varlığı değerlerine haciz gelmez.

2002 öncesi kazanılan mallara ilişkin olarak değer artış payı dava edilebilieceği gibi, boşanma kararının kesinleşmesi ile birlikte açılacak mal rejiminin tasfiyesi davası ile de 2002 yılından sonra edinilen mallar için tasfiye payı alacağı ve yine değer artış payı alacakları mevcuttur. Tasfiye davası, muhasebe uzman bilgisi gerektirmektedir. Evlilik birliğinde edinilmiş mallara ilişkin olarak, aktif ve pasif hesabı yapılacaktır. Sonucunda ortaya bir eşin diğer eşten alacaklı olduğu miktar belirlenecektir.

Tarafların sahibi olacağı mülkiyet hakkı değildir, mülkiyet hakkı zaten üzerine olan eşten diğerinin isteyebileceği alacak miktarıdır yasa ile belirlenecek olan.

Haklarınız oldukça çeşitlidir.Bunlara zamanında, eksiksiz ve en az masrafla ulaşabilmek için MUTLAKA bir meslektaşımızdan doğrudan hukuki destek alınız.

Saygılarımızla.