Mesajı Okuyun
Old 19-10-2008, 19:39   #1
namutenahi

 
Varsayılan takibe konmamış nafaka, ödemeyi ispat sorunu

merhaba,

2002 yılında sonuçlanan boşanma davasında velayet karşı yana verilmiş, müvekkilin ayda 50 ytl iştirak nafakası ödemesine karar verilmiştir. müvekkil bu nafakayı o yıldan bu yana aksatmaksızın ve hükme bağlanan meblağın üzerinde olmak üzere -elden- ödemektedir.

ödemelerin tamamı elden yapılmıştır. karşı yan kararı takibe koymaya bu nedenle gerek görmemiştir.

son dönemde çocukla görüşmesine de engel olunan müvekkil, nafakaları elden ödemekte olduğundan, bu nafakalar hiç ödenmemiş gibi takibe konması ihtimalini düşünmeye başlamıştır. yakın zamanda karşı yanın nafaka miktarının yükseltilmesi için dava açması da mümkün görünmektedir.

ispat sorunu yaşamamamız için bugüne kadar yapılan ödemelerle ilgili karşı yandan bir belge almamız pek mümkün görünmemektedir.

1- geçmişe dönük olarak kaç yıllık nafaka alacağı için "ödenmedi" iddiasında bulunulabilir?

2- olası bir nafaka artırım davasında vekalet ücretiyle ve yargılama gideriyle karşılaşmamak için, böyle bir davayı nafaka yükümlüsünün açması mümkün müdür? fiilen yüksek olan ödemelerin hukuken de bu seviyeye getirilmesini istemek (kendi aleyhine bir karar verilmesini istemek) söz konusu olabilir mi?

3- (2.) bentteki taleple dava açmamız mümkün olursa, tarafların ikametgahlarının yakın zamanda değiştiği de dikkate alındığında, nafakanın yeniden belirlenmesi talebi, çocukla şahsi münasebet süresinin değiştirilmesi (TMK md. 183) için açılacak olan davada dile getirilebilir mi? bir başka deyişle, hem nafaka miktarının (davacınn talebiyle ve davacı aleyhine) değiştirilmesi hem de şahsi münasebet süresinin değiştirilmesi talepleri aynı davada dile getirilebilir mi?

şimdiden teşekkürler.