Mesajı Okuyun
Old 10-10-2008, 09:09   #3
Sinerji Hukuk Yazılımları

 
Varsayılan

T.C. YARGITAY
19.Hukuk Dairesi

Esas: 1992/11379
Karar: 1993/8047
Karar Tarihi: 26.11.1993

ÖZET: Destekten yoksun kalma tazminatı hesabında bilirkişi, ölenin Sosyal Sigortalar Kurumundan almakta olduğu emekli maaşından eşi ve kızına ayırabileceği miktar ile ek çalışmasından elde ettiği geliri nazara almıştır. Ölüm ile eşi dul, kızı yetim maaşına hak kazanacağından hesaplamada ölenin hayatta iken bu mirasçılarına emekli maaşından ayırabileceği miktar ile dul ve yetim aylığı arasında davacılar aleyhine bir fark ortaya çıkarsa, bu farkların ve ek çalışmasından elde ettiği gelirin gözönünde bulundurularak tazminat tutarının saptanması gerekir.

(818 S. K. m. 45)

Dava: Taraflara arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda, ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı vekilince temyiz edilmesi üzerine; dosya incelendi, gereği konuşuldu:

1- Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere ve delillere takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına ve özellikle eşin yaşı nazara alınıp % 15 evlenme şansı gözönünde bulundurularak tazminat hesabının yapılması yerinde görüldüğünden; davalı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.

2- Destekten yoksun kalma tazminatı hesabında bilirkişi, ölenin Sosyal Sigortalar Kurumu'nca almakta olduğu emekli maaşından eşi ve kızına ayırabileceği miktar ile ek çalışmasından elde ettiği geliri nazara almıştır. Ölüm ile eşi dul, kızı yetim maaşına hak kazanacağından hesaplamada ölenin hayatta iken bu mirasçılarına emekli maaşından ayırabileceği miktar ile dul ve yetim aylığı arasında davacılar aleyhine bir fark ortaya çıkarsa, bu farkların ve ek çalışmasından elde ettiği gelirin gözönünde bulundurularak tazminat tutarının saptanması gerekir.

Mahkemece yapılacak iş, ölüm ile bağlanan dul ve yetim aylığının Sosyal Sigortalar Kurumu'ndan sorularak tespiti ve yukarıda değinilen yöntemle tazminat hesabını yaptırmaktan ibarettir.

Sonuç: Yukarıda birinci bentte açıklanan nedenlerle davalı tarafın sair temyiz itirazlarının reddine, ikinci bentte açıklanan nedenlerle kararın davalı yararına (BOZULMASINA), peşin harcın istek halinde iadesine, 26.11.1993 gününde oybirliği ile karar verildi.