Mesajı Okuyun
Old 08-10-2008, 22:14   #21
Gemici

 
Varsayılan

Alıntı:
Cebimdeki dolmakalemin sinyal vermesi üzerine kalem ile birlikte Hakimlik kimliğimi görevli polis memuruna ibraz ettim. Polis memuru kimliğimi iyice inceledikten sonra “her iki eliyle ceketimi ve bacaklarımı aramaya başladı.” Bende bunun üzerine “Sizlere Hakimlik kimliğimi ibraz ettim. Beni bu şekilde arayamazsınız, ayrıca gelişmiş arama cihazlarınızın da olması lazım.


Hava yolculuğunun güvenliği kaygısıyla dünyanın her yerinde havaalanlarında belirli tedbirler alınır. Avrupanın herhangi biryerinden başka bir yere uçakla gitmek istediğiniz zaman, uçuş terminalinde önce üzerinizdeki tüm metal eşyaları, içinde madeni para bulunan cüzdanınızı, kemerinizi vs. çıkarır dönen bandın üzerine koyar ve arkasından X-Ray cihazından geçersiniz. Geçtikten sonra el dedektörüyle yoklanırsınız, bu arada görevli memurlar kollarınızı kaldırtıp koltuk altlarından ve bacaklarınızın elleriyle geçerek yoklar. Hava trafiğinin güvenliği bakımından bu türden aramaların gerekli olduğunu düşünüyorum. Ve şimdiye kadar yaptığım yolculukların hiçbirisinde bir kimsenin itiraz ettiğini de görmedim. Almanyada Luftsicherheitsgesetz (LuftSiG) (Hava Güvenlik Yasası) bu türden aramaların hukuki çerçevesini oluşturuyor.

Belirttiklerim tanıdığım Avrupa ülkeleri için geçerli, bundan sonra yazdıklarımı da bir Avrupa ülkesinde geçiyormuş farzedin.
  • Herkes elektronik cihazdan geçiyor ve yoklanıyor
  • Cihazdan geçerken madeni eşya olduğunu belirten sinyal cırcır öttüğünde söz konusu kişi cebindekileri çıkarıp yeniden geçiyor.
  • Bu kişilerden birisi cihaz sinyal verdiğinde cebinden bir dolmakalem ve hakimlik kimliğini çıkarıp görevli memura veriyor ve beni arıyamazsınız ben hakimim diyor,
  • adama burası kimlik kontrolü değil, güvenlik kontrolü ve
  • güvenlik kontrolünden geçerken hakimlerin bir ayrıcalıkları yok demezler mi?
  • Yoksa Türkiye’nin(parantezi sonradan açtım, olay Avrupanın herhangi bir ülkesinde geçiyor farzetmiştik) bu ülkenin havaalanlarında hakimler güvenlik kontrolünden geçmez türünden bir yasa hükmü mü var?
  • Eğer böyle bir hüküm varsa mesele yok,
  • Yok eğer böyle bir hüküm yoksa hakim getirdiği açıklamayla kaş yapayım derken göz çıkarmaktadır.
Son olarak bir soru: Türkiyede hava güvenliği ve havaalanlarındaki kontroller konusunda herhangi bir yasa var mı? Eğer yoksa Sayın hilmiseker’e hak vermek gerekir, sadece bir hakimin değil, sıradan herhangi bir vatandaşın da üstünü aratmama hakkı vardır.

Saygılarımla