Mesajı Okuyun
Old 01-03-2002, 21:52   #4
VEfa

 
Varsayılan

Merhaba Sayın Hazar,
Öncelikle teşekkürünüze; "rica ederim" diyerek yanıt vereyim kafanızdaki soru işaretlerini bir parça yok edebildiğime sevindim.

İkinci sorunuza ise "bence" yanılıyorsunuz diyeceğim.
çünkü "hiç miras alamaz " demişsiniz. Miras bir kimsenin ölümünden sonra ardında bıraktığı mal varlığı bütünüdür ki buna tereke deriz.
Benim size söylediğim şuydu: Anne ve babanız hayattayken mal varlıkları üzerinde diledikleri gibi tasarruf edebilirler. Buna engel olamazsınız. Ancak ölümleri halinde (özür dilerim çok sevimsiz bir cümle olduğunun farkındayım ama cevabı başka şekilde ifade edebilmemin bir yolu yok...) sağlıklarında yaptıkları bu tasarrufların, siz çocuklarının sahip olduğu kanuni miras paylarına yaptığı tecavüz oranında azaltılması mümkün. Şöyle bir örnek vereyim. Çocuklardan birine büro açılmış, araba alınmış birçok masraf yapılmış. oysa diğer kardeşin sadece eğitim masrafları karşılanmış olsun. Alınacak veraset ilamında her iki kardeşin de miras payı aynı gözükecek ancak durumu adil olmayan kardeş süresinde açacağı davayla bu adaletsiz durumu ortadan kaldırarak kardeşine yapılan yardımların nakdi yekününün onun alacağı miras payından mahsubu ile terekeden daha çok pay alma imkanına kavuşabilecek.

Yani: çocuklar ebeveynlerinin sağlıklarında yaptığı tasarrufları önleyemeyecek ama daha sonra "mirastan eşit pay alma (yani aşağı yukarı eşit) hakları da var. Yapılan tasarruflara karşı elleri kolları bağlı değil. Zira Mevcut yasal durumun sağladığı böyle bir imkan var.

Hoşçakalın.


05-01-2001 09:40:59