Mesajı Okuyun
Old 18-09-2008, 22:43   #4
engin güvenç

 
Varsayılan

Hacizdeki sıra cetveli, paraya çevrilen bir malın satış bedelinin dağıtımı için yapılır. İflastaki sıra cetveli ise farklıdır. İflastaki sıra cetvelinde, müflisten alacağı olanlar ile müflisin malları üzerinde istihkak iddiasında bulunanlar gösterilir. Hacizdeki sıra cetvelinin iflastaki karşılığı ise dağıtım (pay) cetvelidir. Ayrıca İ.İ.K. m. 193 uyarınca, iflas kararının kesinleşmesi ile haciz yolu ile yapılan takipler (dolayısıyla hacizler) düşeceğinden, artık iflastaki pay cetvelinde hacze dayalı bir iddiada bulunmak, (çok istisnai durumlar dışında) pek mümkün olamayacaktır.

İflastaki sıra cetveline karşı 3 adet başvuru türü vardır.

1- Alacak talebiniz iflas idaresince reddilir ise, sıra cetveline karşı 15 gün içerisinde Asliye Ticaret Mahkemesinde "kayıt kabul" davası açılır.

2- Bir başkasının alacağının esasına itirazınız var ise "örneğin bonoya dayanan bir alacağın, müflisin ticari kayıtlarında ödendiği görülüyorsa, ya da müflis ile alacaklı arasında muvazaalı bir alacak tesis edilmiş ise" bu durumda da yine 15 gün içerisinde Asliye Ticaret Mahkemesinde "sıra cetveline itiraz" bir diğer adıyla "kayıt terkin" davası açılır.

3- Sizin sorunuzun yanıtına gelince, İflasta bir başkasının sırasına itiraz ediliyorsa, " örneğin iflastan 1 yıldan daha önceki bir işçi alacağı, 4. sırada olması gerekirken 1. sırada gösterilmişse, ipotek süresi sona eren bir alacak rüçhanlı olarak gösterilmişse" bu durumda 7 gün içerisinde İcra Hukuk Mahkemesine başvurmak gerekir. Sıra cetveli İ.İ.K. m. 166 uyarınca ulusal, yerel ve ticaret sicil gazetelerinde ilan edilir. 7 günlük itiraz süresi, son gazete ilanından başlar. Eğer, İ.İ.K. m. 223/3 uyarınca, iflas idaresi kararlarının kendinize tebliği için masraf verdi iseniz, sıra cetveli ne zaman ilan edilirse edilsin, itiraz süresi, sıra cetvelinin tarafınıza tebliğinden itibaren başlar.

İyi çalışmalar.