Mesajı Okuyun
Old 18-09-2008, 16:49   #16
emrahcevik

 
Varsayılan

"stajyer avukatların her açıdan avukatlık kanununa tabi olacaklarına dair herhangi bir hüküm yoktur olamaz da."

Stajyerler meslek kurallarına, bu Yönetmelik ve Barolar tarafından çıkarılacak iç Yönetmeliklere ve Türkiye Barolar Birliği ilke kararlarına uymakla yükümlüdürler.

m. 58 özelinde konuşmaya devam edersek; madde açıkça "avukatların" kelimesiyle başlamakta. avukatların yazıhanelerinin aranması koşullarını anlatmakta, bazı görevleri ifa eden avukatların ceza almasının koşullarını açıklamaktadır. maddede kesinlikle stajyer avukatlar ifadesi geçmemektedir. stajyer avukatlar için tanınan bazı haklar yasada özel olarak belirtilmiştir. eğer stajyer avukatlar için avukatlık kanununun mutlak olarak uygulanacağını kabul edersek büro açmalarından vekil sıfatıyla dilekçe imzalamalarına kadar avukata tanınan tüm haklardan yararlanabileceklerini de kabul etmek gerekir.

kanun koyucu önce kimlerin avukat sıfatına sahip olabileceğini detaylıca anlatmış sonra bu sıfatı edinenlerin sahip olacakları hakları saymıştır.

stajyer avukat henüz stajını tamamlamış değildir. yani henüz avukat sıfatına sahip değildir. üstünün aranması bu açıdan kanuna uygundur.

fakat tabi ki aranmasınlar ve 58. maddenin bu fıkrasından yararlansınlar. yasal düzenlemeler gözetildiğinde böyle bir imkanın tanınmadığı görülecektir. bununla ilgili aranamayacakları yönünde sağlam bir gerekçe sunulamamasının nedeni yasanın net olmasıdır.