Mesajı Okuyun
Old 16-09-2008, 01:25   #1
Hemocrania

 
Varsayılan Hacizde ve iflasta sıra cetveli

Hacizde ve iflasta sıra cetveline şikayet ve itiraz yolu konusunda engin fikirlerinize ihtiyaç duyuyorum.


Hacizde ;


İİK Madde 142 - (Değişik madde: 03/07/1940 - 3890/1 md.)

Cetvel suretinin tebliğinden yedi gün içinde her alacaklı takibin icra edildiği mahal mahkemesinde alakadarlar aleyhine dava etmek suretiyle cetvel mündericatına itiraz edebilir.

Dava basit muhakeme usuliyle görülür.

İtiraz alacağın esas ve miktarına taallük etmeyip yalnız sıraya dairse şikayet yoliyle icra mahkemesine arzolunur.


ve iflasta

Madde 235 - (Değişik madde: 18/02/1965 - 538/97 md.)

(Değişik fıkra: 09/11/1988 - 3494/49 md.) Sıra cetveline itiraz edenler, cetvelin ilanından itibaren onbeş gün içinde iflasa karar verilen yerdeki ticaret mahkemesine dava açmaya mecburdurlar. 223 üncü maddenin üçüncü fıkrası hükmü mahfuzdur. Bu davaya bakan mahkeme, davacının isteği halinde ikinci alacaklılar toplantısına katılıp katılmaması ve ne nisbette katılması gerektiği konusunda 297 nci maddenin son fıkrasına kıyasen onbeş gün zarfında karar verir.

İtiraz eden, talebinin haksız olarak ret veya tenzil edildiğini iddia ederse dava masaya karşı açılır. Muteriz başkasının kabul edilen alacağına veya ona verilen sıraya itiraz ediyorsa davasını o alacaklı aleyhine açar.

Bir alacağın terkini hakkında açılan dava kazanılırsa, bu alacağa tahsis edilen hisse dava masrafları da dahil olduğu halde sıraya bakılmaksızın alacağı nisbetinde itiraz edene verilir ve artanı da diğer alacaklılara sıra cetveline göre dağıtılır. Dava basit yargılama usulü ile görülür.

Ancak, itiraz alacağın esas veya miktarına taallük etmeyip yalnız sıraya dair ise şikayet yoliyle icra mahkemesine arz olunur.


denilmekteyken ve sıraya ilişkin itirazların şikayet yoluyla icra mahkemsine arzolunacagı açıkça belirtilmişken

Adnan Deynekli ye ait Hacizde ve İflasta Sıra Cetveli adlı kitapta (722.sy)

"Dava açma süresi yönünden kayıt kabul davasından farklılığı bulunmamaktadır. Bu dava ala*cağı kısmen de olsa sıra cetveline kabul edilen alacaklılar tarafından, alacağının esasına, miktarına veya sırasına itiraz edilen alacaklılara karşı açılır." denilmek suretiyle iflasta sıra cetvelindeki sıraya itirazın da kayıt terkini davası yoluyla itiraz olarak takip edileceği yazılıyor..

Alacaklılardan birinin diğerinin sırasına ilişkin itirazı (özellikle iflasta) şikayet yoluyla mı yoksa itiraz yoluyla mı takip etmek gerektiği konusunda ,belki bilgisizlikten belki yanlış anlamadan yahut tecrübesizlikten kararsız kalmış durumdayım.
Bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim...