Mesajı Okuyun
Old 15-09-2008, 11:06   #5
Av.Bülent AKÇADAĞ

 
Varsayılan

Sayın Hatice Çolak,

Hamili olduğunuz çek hakkında verilen ödemeden men talimatı, çekin kambiyo vasfını etkilememektedir.

Muhatap bankaya TTK 711/3 maddesi uyarınca verilen bu talimata rağmen kambiyo senetlerine mahsus takip yolu ile çeki işleme koyabilirsiniz.

Ayrıca karşılıksız çek kesme suçundan dolayı keşideci hakkında suç duyurusunda bulunabilirsiniz.

Katkı sağlar düşüncesi ile birde Yargıtay kararı ekliyorum. İyi çalışmalar.

T.C.

YARGITAY

12. HUKUK DAİRESİ

E. 2005/20892

K. 2005/24024

T. 5.12.2005

DAVA : Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki taraf vekilleri tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü :
KARAR : Alacaklı tarafından borçlu hakkında kambiyo senetlerine mahsus haciz yolu ile başlatılan icra takibinde, takip konusu olan çeklerin süresinde muhatap bankaya ibraz edildikleri, ancak, muhatap bankaca verilen meşruhatta "Kayseri Asliye Ticaret Mahkemesinin 28.12.2004 tarih ve 484 sayılı ödeme yasağı kararı bulunduğundan bahisle ilgili çekler üzerinde işlem yapılmamıştır" şerhinin bulunduğu anlaşılmaktadır. Sözü edilen çeklerin TTK.nun 692.maddesinde yazılı tüm şartları içerdikleri ve kambiyo senedi vasfında oldukları görülmektedir. Muhatap bankanın yasal süresindeki ibraz anında çeklerin arkasına ödememe sebebini (TTK.nun 711/3.maddesi gereği işlem yapılmamıştır.) şeklindeki ibare ile açıkladığı tesbit edilmiştir. Bu durumda çeklerin süresinde ve usulüne uygun ibraz edildiklerinin kabulü gerekir. Yargıtayın süreklilik kazanan yerleşik uygulamaları da bu yöndedir. O halde, Mahkemece, borçlunun sair itirazlarının incelenerek oluşacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile takibin iptali yönünde hüküm kurulması isabetsizdir.

SONUÇ : Alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK.366. ve HUMK.428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), bozma nedenine göre borçlu vekilinin temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, 5.12.2005 gününde oybirliğiyle karar verildi.