Mesajı Okuyun
Old 11-09-2008, 23:09   #1
parezger

 
Varsayılan Konut Finansmanı (Mortgage) Kredisinde Kefil ile ilgili problem.

A şahsı bir arkadaşının 5582 sayılı yasa kapsamında bankadan aldığı krediye kefil olmuştur. Özellikle alınan kredinin ev üzerinde tesis edilen ipotekle teminat altına alındığını gören kefil rahat davranmıştır.
Ancak banka söz konusu konuta eksper marifetiyle değer tespiti yaparken piyasa fiyatı en fazla 80.000 YTL olan eve 140.000 YTL değer biçmişitir. Buna bağlı olarak verdiği kredi miktarı (değerin %75 i kadar) haliyle artmıştır. Gelinen aşamada asıl borçlunun borcunu ödememe tehlikesi mevcuttur. Ev üzerindeki ipotek nedeniyle satışa çıkarılırsa dahi verilen değer olan 140.000 YTL satılması mümkün değildir. Kefil olan şahısta böyle bariz bir farkın olacağını bilmiş olsaydı bu riskten dolayı kesinlikle kefil olmayacağını beyan etmektedir. Sormak istediğim, kefil olan şahıs ilerde bu problem karşısında dayanacağı hukuksal bir savunma yolu varmıdır?
Bir diğer problemde asıl borçlu evi ipotekle beraber 3. bir şahsa satmıştır.Bu durumda kefil olanın durumunda bir değişiklik olabilirmi? Dahası asıl borçlunun, evi 3. kişiye satması usüle uygunmudur?

Diğer bir problem de yarın ev satışa çıkarıldığında kanunda yeniden değer tespitinin yapılacağından bahsetmektedir. Böyle bir durumda önceki eksperin yaptığı tespit ile sonra yapılan tespit farklı olursa durum ne olacaktır. Eğer, yukarıda belirttiğim gibi, emsal fiyatlarla satılırsa kefilin durumu haliyle ağırlaşacaktır. Bu aşamada kefil ne yapabilir? Bu hususta ceap verecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim..