Konu: adli tatil
Mesajı Okuyun
Old 03-09-2008, 18:46   #2
didem kunal

 
Varsayılan

Kural olarak her sene 20 ağustos- 5 eylül arası adli tatildir ve bu tatil süresii içinde mahkemelerde dava ve diğer kalem işlerine bakılmaz.Ancak bu işlerin istisnaları vardır HMK mk 176 ya göre.
  1. İhtiyati tedbir,ihtiyati haciz, deniz raporlarının alınması ve despeççi tayini istekleri ve bunlara karşı yapılacak itirazlar hakkında karar verilmesi (m.176/1, m.81)
  2. Adli tatilde yapılmasına karar verilen keşifler (m.176/2, m.81)
  3. Her türlü nafaka davası (m.176/3)
  4. Velayet ve vesayet işlerine ait davalar (m.176/4)
  5. Nüfus davaları (m.176/5)
  6. Hizmet akdinden doğan davalar (m.176/6). Bu hükmü, İş Mahkemelerinde görülen bütün dava ve işler şeklinde anlamak gerekir.
  7. Kıymetli evrakın kaybından doğan iptal davaları (m.176/7)
  8. Tahkim babında hükümlere göre mahkemenin görevine giren anlaşmazlık ve işler (m.176/8)
  9. İflas ve konkordatoya ait dava ve işler (m.176/9)
  10. Kanunların sulh mahkemesini veya hakimini görevlendirdiği işler (m.176/10)
  11. a) Kanunlarda ivedi olduğu belirtilen dava ve işler adli tatilde de görülür. (m.176/11)
    b) Kanunlarda adli tatilde de bakılabileceği belirtilen dava ve işler. (m.176/11); örneğin Tapulama Mahkemelerinde görülen işler adli tatile tabi değildir.
    c) Kanunlarda basit yargılama usulüne (m.507-511) tabi tutulan dava ve işler adli görülür.Örneğin kamulaştırma bedeline itiraz davaları, İİK .227-284'teki
    tasarrufun iptali davaları, ticaret şirketlerinde ortakların şirketle veya birbirleriyle olan münasebetlerinden doğan davalar, hakimin reddi talepleri basit yargılama usulüne tabi olduklarından adli tatilde de görülür.
  12. Mahkemece, taraflardan birinin isteği üzerine, ivedi görülmesine karar verilen dava ve işler adli tatilde görülür. (m.176/12)
  13. Çekişmesiz yargıda basit yargılama usulü uygulandığından, çekişmesiz yargıya tabi işlere adli tatilde de bakılır.
  14. İcra ve iflas daireleri ile icra tetkik merciinde adli tatil süreleri uygulanmaz.
  15. Hakemler tarafından bakılan davalar da adli tatil hükümleri uygulanmaz.
Bu davalarla ilgili işleyen sürelerin bitimi adli tatile denk gelirse o zaman adli tatile de denk gelmiş olsa olağan iş statüsünde işlem yapılır yani adli tatil bu durumda süreyi kesmez.

Adli tatilde bakılamayacak işler de vardır. adli tatilde bakılamayacak olan işlere ve davalara ilişkin olup da adli tatil içinde bir günde biten süreler 12(13/14) Eylül gününe kadar uzatılmış sayılır. HUMK m 177 ye göre. Adli tatilin bitiminden itibaren 7 gündür. Bu 7 gün haftasonu tatiline denk gelirse ilk iş gününe kadar uzatılmış sayılacaktır.

HUMK m.177'deki yedi günlük uzatma, adli tatil içinde biten süreler içindir. Buna karşılık, bir sürenin sonu 6 Eylül il 12(13/14) Eylül arasındaki bir tarihe rastlarsa, o zaman sürenin yedi gün uzatılmış sayılması mümkün olmayacaktır.

HUMK m.177'ya göre bitmesi adli tatille rastlayan süresinin yedi gün uzatılmış sayılması, sadece, adli tatilde bakılamayacak olan işler ve davalar için olup, HUMK'ta belirtilen süreler içindir. Başka kanunların, özellikle maddi hukuka ilişkin kanunların tayin ettikleri hak düşürücü süreler ile zamanaşımının son günü adli tatil içinde bir güne rastlarsa, sürenlerin adli tatilin bitiminden itibaren yedi gün uzatılmış sayılmasına olanak yoktur. Zamanaşımının veya hak düşürücü bir sürenin bitmesi adli tatile rastlıyorsa, davacı, adli tatil içinde davasını açarak (m.176/III) zamanaşımını kesmeli veya hak düşürücü süreyi muhafaza etmelidir. Av. Erhan VARUL tarafından yazılımış olan bu yazı sorunuza cevap vermektedir sanırım.