Mesajı Okuyun
Old 29-08-2008, 00:23   #1
engin güvenç

 
Varsayılan TRT Duyurusunu Duymama Suçu

Aziz Nesin kitaplarına konu olacak hukuki bir öykü...

Yüksek Öğretim Yasası, doktora esaslarını belirlemek yetkisini Üniversitelerarası Kurula vermiştir. Kurulun çıkardığı yönetmelik uyarınca doktora yeterlik sınavına girebilmek için ilgili yabancı dil sınavından 50 puan almak gerekmektedir.

Ancak Dokuz Eylül Üniversitesi, herhangi bir yasal yetkisi olmadığı halde, kendi bünyesindeki doktora yeterlik sınavına girecek öğrencilere 60 puan almak zorunluluğu getiren bir yönetmelik düzenlemiştir.

A Mahkemesi bu yönetmeliği bir öğrencinin davasında iptal etmiştir.

Benim iki müvekkilimden biri yabancı dil sınavından 50, diğeri 55 puan alıyor. Üniversite, puanları 60'ın altında olduğu için her ikisinin de doktora programı ile ilişiğini kesiyor. (Yönetmeliğin iptaline ilişkin yargı kararı bulunmasına rağmen)

Her iki müvekkilim adına, üniversitenin aldığı kararın iptali için dava açıyoruz. 55 puan alanın davası, daha önce başka bir öğrencinin davasında Dokuz Eylül Üniversitesinin 60 puan alınmasına dair yönetmelik hükmünü iptal eden A Mahkemesine düşüyor. 50 puan alan müvekkiliminki ise B mahkemesine.

Askerlikleri 2011 yılına kadar ertelenmiş olan müvekkillerimin, üniversitenin ilişik kesme kararı nedeni ile ertelemelerinin kaldırıldığını bu süreçte askerlik dairesi müvekkilime tebliğ ediyor. Hemen üniversitenin kararı hakkında yürütmenin durdurulmasını talep ediyoruz. B Mahkemesi yürütmenin durdurulmasına dahi mahal bırakmadan, A Mahkemesinin daha önce verdiği iptal kararını da emsal alarak davamızı esastan kabul ediyor. Bu müvekkilim eğitimine geri dönüyor ve mutlu son...

A Mahkemesi ise, daha önce bir başka olayda iptal kararı verdiği halde, bu sefer yürütmenin durdurulması istemimizi reddediyor. Hemen Bölge İdare Mahkemesine başvuruyoruz. Bölge İdare Mahkemesi başvurumuzu haklı buluyor ve yürütmenin durdurulmasına karar veriyor. Ama ne çare, bu süreçte müvekkilim askere alınıyor. (Şaka gibi)

Sineye çekiyoruz.. Yargılama devam ediyor. Müvekkilimin askerliğinin bitmesine yakın A Mahkemesi de esastan davamızın kabulüne karar veriyor. (Yürütmenin durdurulması talebini neden reddettiğini halen anlamış değiliz) Bir teselli olarak, askerlik bitiminde müvekkilimin eğitimine geri döneceğini umuyoruz.

Ama o da ne?

Meğer üniversitenin, müvekkilimin ilişiğini kestiğini askerlik dairesine bildirdirmesiyle, erteleme kararını kaldıran askerlik dairesi, müvekkilimi askere sevk ettiğini önce TRT de duyurmuş. Müvekkilim bunu duymamış!! Aradan üç ay geçtikten sonra ise müvekkilime tebliğ etmiş. Müvekkilim tebliğden sonraki celp döneminde hemen askere katılmış. Ama ne çare. TRT duyurusundan sonraki celp dönemine katılmalıymış. Üç ay geç katıldığı için şu an 2 YILA KADAR HAPİS CEZASI İLE YARGILANIYOR.

Konu iddianamede aynen şöyle geçiyor; "...şüphelinin bu konuda yapılan TRT duyurusuna rağmen 3 ay 4 gün askerlikten geri kalarak "bakaya kalmak" suçunu işlediği tüm soruşturma evrakından anlaşılmakla...."

Bu duyuru ne şekilde yapıldı? Televizyon kanallarında mı? Hangisinde? Yoksa Radyo kanallarında mı? Hepsinde mi? Ya da biri TRT binasının önünde bağırarak mı bu duyuruyu gerçekleştirdi?

Bilmiyoruz..

Bilinen tek şey,

bu konuda yapılan TRT duyurusuna rağmen........

MAALESEF DUYMAMIŞIZ....