Mesajı Okuyun
Old 28-08-2008, 19:36   #2
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Sayın Meslektaşım,

Bildiğiniz gibi, Hisse Devir Sözleşmesi yapılmamışsa, karşı tarafı "Hisse Devir Sözleşmesi" yapmaya zorlamanız için, taraflar arasındaki sözleşmede (edimlerin ifası hususunda öncelik diğer tarafa verilmemişse,) sizin ediminizi ifa etmiş olmanız gerekir. (Bk.81)

BK.97. madde, bir şeyin yapılmasına ilişkin dava hakkını tanımaktadır.

Alıntı:
2 - BİR ŞEYİN YAPILMASI VEYA YAPILMAMASI BORÇLARI

Madde 97 - Bir şeyin yapılmasına müteallik borç borçlu tarafından ifa edilmediği takdirde, alacaklı masrafı borçluya ait olmak üzere borcun kendisi tarafından ifasına izin verilmesini talep edebilir. Her türlü zarar ve ziyan davası hakkı mahfuzdur.

Bir şeyin yapılmamasına taalluk eyleyen borca muhalif surette hareket eden kimse mücerret muhalefet ile zarar ve ziyan tediyesine mecburdur.

Bundan başka alacaklı taahhüde muhalif olarak yapılan şeyin ref'ini isteyebilir. Alacaklı, masrafları borçluya ait olmak üzere, kendisi tarafından ref'a izin verilmesini de isteyebilir.

Sözleşme koşulları uygun ise, Hissenin devri için 97. maddeye dayalı mahkeme iznini alabilirsiniz. Tabi ki sözleşme koşullarını bilmiyoruz. Konuyu biraz daha açabilirseniz 97. maddenin uygulanabilme kabiliyetinin olup olmadığını daha iyi anlayabiliriz.