Mesajı Okuyun
Old 28-08-2008, 17:36   #4
Av.Olcay Pehlivanlıoğlu

 
Varsayılan

Sayın El-Metin

Haklı fesih hallerinde yazılı bildirimde bulunmaya ve ihbar öneli verilmesine gerek olmadığına dair birçok Yargıtay kararı mevcut.Örnek Yargıtay kararları verecek olursak,

T.C.

YARGITAY

9. HUKUK DAİRESİ

E. 1991/137

K. 1991/8207

T. 7.5.1991

• ÜCRETİN ÖDENMEMESİ NEDENİYLE BİLDİRİMSİZ FESİH ( Kıdem Tazminatına Karar Verilmesi Gereği )

• BİLDİRİMSİZ FESİH ( Ücretin Ödenmemesi - Kıdem Tazminatına Karar Verilmesi Gereği )

• KIDEM TAZMİNATI ( Ücretin Ödenmemesi Nedeniyle Bildirimsiz Fesihte )

1475/m.16


ÖZET : Ücretin öngörülen süre içerisinde ödenmemesi parasal olanaksızlıktan kaynaklansa da, işçi bu haklı nedenle akdi feshedebilir. O halde, kıdem tazminatına karar vermek gerekir. DAVA : Davacı, kıdem tazminatının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir. Yerel mahkeme davayı reddetmiştir. Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : 1475 sayılı iş Kanununun 16 maddesinin II bendinin ( d ) fıkrasına göre ücretin kanun hükümleri veya iş sözleşmesi şartları gereği hesap edilmemesi veya ödenmemesi işçiye bildirimsiz fesih hakkı verir. Davacının, mevzuat gereğince, 14.10.1989 ile 16.10.1989 tarihleri arasında ödenmesi gereken ücretin 24.10.1989 tarihine kadar ödenmediği, taraflar arasında tartışma konusu değildir. Bu durumda davacının hizmet akdini bildirimsiz fesih hakkı doğmuştur. O halde, kıdem tazminatına karar vermek gerekir. Davalının mali imkansızlık içinde bulunması davacının bu hakkını engellemez.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, 7.5.1991 gününde oybirliği ile karar verildi.
yarx



T.C.

YARGITAY

9. HUKUK DAİRESİ

E. 1997/10748

K. 1997/13539

T. 3.7.1997

• HAKLI NEDENE DAYANARAK FESİH ( İşçinin Yapmakla Ödevli Bulunduğu Görevi Kendine Hatırlatıldığı Halde Yerine Getirmemesi )

• KIDEM TAZMİNATI ( İşçinin Haklı Nedenle İşten Çıkarılması )

• BİLDİRİMSİZ FESİH ( Feshin Haklı Neden Dayanması )

• İŞÇİNİN YAPMAKLA GÖREVLİ BULUNDUĞU İŞİ YAPMAMASI ( İşverenin Haklı Fesihte Bulunması )

1475/m.17


ÖZET : İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevi kendine hatırlatıldığı halde yapmaması nedenine dayanarak iş akdinin bildirimsiz feshedilmesi durumunda, nedenin haklılığı mahkeme tarafından incelenmeden, işçi kıdem tazminatından mahrum edilemez DAVA : Davacı, ihbar ve kıdem tazminatı, yiyecek, giyecek, yol parası ile tatil günleri alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, davayı reddetmiştir.
Hüküm süresi içinde davacı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : 1. Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2. Davacının ihbar ve kıdem tazminatı istekleri 14.5.1995 tarihinde verilen süt taşıma görevini uyarılmasına rağmen yerine getirilmediği için haklı olarak feshedildiği kabul edilerek reddedilmişse de; Davalının, standarda uygun olmayan tankla standarda uygun olmayan miktarda yük taşıtmak istendiğini bunun trafiğe uygun olmadığını tehlike yaratacağını belirterek yapılması istenen taşıma işini yapmadığını davacı savunmuştur. Davacının bu savunması yeterli şekilde araştırılmamıştır. Her ne kadar bu konuda bilirkişi raporu alınmış ise de bilirkişinin olay tarihinde davacıya kullandırılmak istenen araç üzerinde inceleme yapılmadan dosyadaki bilgilere dayanarak rapor düzenlediği bu nedenle kesin bir sonuca varamadığı anlaşılmıştır. Eksik inceleme ile hüküm kurulması hatalıdır. Mahkemece yapılacak iş, olay tarihinde davacıya kullandırılmak istenen araç üzerinde bilirkişi vasıtasıyla inceleme yapılarak sonucuna göre bir karar vermekten ibarettir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, 3.07.1997 gününde oybirliğiyle karar verildi.
yarx