Mesajı Okuyun
Old 25-08-2008, 10:25   #15
uye8490

 
Varsayılan

Sayın Uçar ,
siz avukata,avukatlık mesleğine yapılan saldırıların temelinde ısrarla avukatlık mesleğini, herhangi bir sınava tabi tutulmadan her hukuk fakültesi mezununun seçebilmesini görüyorsunuz.

Bu bence çok ayrı konu.Avukatlık sınavının gerekliliğine ben de inanıyorum.

Ama daha önce de belirttiğim gibi, sınav sadace mesleki bilgi anlamında az buçuk yetkinliğe sahip avukat sayısının artmasını sağlar.

Kalite,haksızlığa karşı duruş,tavır çok farklı kavramlardır.Bunlar daha ziyade insanın seçtiği yaşam biçimiyle ,insanın kendine rehber edindiği veya edinmediği,edinemediği,edinmek istemediği değerlerle ilgilidir.

Bir insan hem çok bilgili ,hem de daha fazla kazanım sağlamak için karşısına çıkan her türlü engeli -bu yeri geldi mi insan olur,yeri geldi mi evrensel bir değer- çiğneyip geçme konusunda çok da iradeli(!) olabilir aynı zamanda.
Böyle biri avukatlık sınavından büyük olasılıkla başarıyla çıkar.Peki başka bir avukata yapılan saldırıya karşı bu insan profilinin karşı duracağına gerçekten inanıyor musunuz.Yanlış anlamıyorsam siz ,mesleki bilgi birikimini kanıtlayan bir sınavın bu sorunları ortadan kaldıracağını savunuyorsonuz. Bu durumda bu insan profilinin mesleki bir duruş sergileyeceğine inanmanız gerekir, çünkü bu insan mesleki bilgi birikimine sahip.

Yasalar değişmeli diyorsunuz.
Avukatlık Yasası'nda olsun ,diğer yasalarda olsun ben avukatın duruşma sırasında bu şekilde saldırıya uğramasını mazur gören bir madde hatırlamıyorum.
Sorun yasaların yokluğundan ziyade yasaların uygulanmamasından kaynaklanıyor.

Sitenin başka bir forumunda her ara karar öncesi gereği düşünüldülerde ,avukatın ayağa kalkmak zorunda olup olmadığı tartışılıyor örneğin.

http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=3787ıp

yasal bir zorunluluk olmamasına rağmen avukatın toplumsal teamüller gereği ayağa kalkamasını savunan meslektaş sayısı hiç de az değil orda.
Yasal bir zorunluluk olmamasına rağmen her ara karada ayağa kalkılmalı diyen avukat var diye ,ara kararlarda ayağa kalkılmasını açık açık yasaklayan bir madde mi eklensin Avukatlık Yasası'na.