Mesajı Okuyun
Old 22-08-2008, 11:02   #2366
Av.Cengiz Aladağ

 
Varsayılan

"Mesaj grevi" nedeniyle aşağıdaki yazıyı buraya aktarmak zorunda kaldığımı itiraf ediyorum.


Alıntı:
Yazan Av.Cengiz Aladağ
22 Ağustos 2008 saat 02:00 itibariyle “Meslektaş dayanışmasının önemini vurgulamak amacıyla” 3 günlük "mesaj grevine" başladım THS'de.

Peki ama neden? “Meslektaş dayanışması” nedir? Neden önemli? Neden bu dayanışmaya dikkat çekmeye çalışıyorum?

Bu sorulara yanıt vermeye çalışıyorum, yazarak.

Çoğumuz “O koca koca kanun kitaplarını nasıl ezberliyorsunuz?” sorusuna muhatap olmuş ve “Ezberlemiyoruz ki! Hukukçu olmak, kanun ezberlemek değildir; okuduğun kanunu anlayabilmek, yorumlayabilmek demektir.” yanıtını vermişizdir.

Elbette bilemediklerimiz, anlayamadıklarımız, yorumlayamadıklarımız olacaktır. Hukuk, gelişmeye açık, ucu bucağı bulunmayan bir alan.

Avukatlık, hukukun kamuya dönük, bağımsız yüzü. 1136 sayılı yasanın 1.maddesi avukatlığı, serbest meslek olmasının yanısıra, bir kamu hizmeti olarak tanımlar.

Avukatlığın bir kamu hizmeti olmasının bazı sonuçları vardır: Reklam yasağı, meslek kuralları gibi. Avukatlığın rekabete kapalı olması da bu niteliğinin bir sonucudur; avukatlar, ticaretle uğraşan kişi ve firmalar gibi, birbirleri ile rekabete girişmezler; tersine, dayanışma içerisinde mesleklerini sürdürürler.

Meslektaş dayanışmasının önemi, meslek kurallarında bile vurgulanmış, avukatlar arasındaki ilişkilerin düzenlendiği bölümün başlığı “Meslektaşlar Arası Dayanışma ve İlişkiler” olarak seçilmiştir.

Türk Hukuk Sitesi, meslektaşlar arası dayanışmanın simgelerinden biri haline gelmiş; övgü sevmeyen Admin'ine rağmen, hakettiği övgüyü alan bir hukuk dünyası olmuştur. THS'de meslektaşlar, ortak akıl yolu ile daha iyiye, daha doğruya ulaşmak için tartışmakta, birbirlerinin sorularını yanıtlamakta, eksiklerini tamamlamakta, yanlışlarını düzeltmekte ve hukuk biliminin her alanında bir üretim etkinliğinde bulunmaktadırlar.

Ancak, bu işleyişte bazı aksaklıklar olduğunu düşünüyorum. Sanırım bu aksaklıklar, ben yazmasam bile (ki yazmayacağım), hatta paragrafın ilk tümcesini okur okumaz, hemen meslektaşlarımın aklına gelecektir.

“Mesaj grevine” başlamamın tek amacı işte bu: Meslektaş dayanışmasının önemi ve bu konudaki aksaklıklar, hatalar üzerine düşünmemizi sağlamak.

Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Saygılarımla.