Mesajı Okuyun
Old 13-08-2008, 15:03   #17
sabire sanem yılmaz

 
Varsayılan çok isabetli olmuş

Geçen gün baromuza cmk ödeneği geldi ve baromuz ödenek yetersiz olduğundan dolayısıyla da her avukata ödeme yapamayacağı için, telefonlarımıza mesaj göndermiş, 285 YTL'lik makbuz kesilmesi hususunda. Arkadaşlarımızın 6000 YTL cmk alacağı birikmiş, sadece 285 YTLsi ödenebiliyor.

Mevcut uygulamada cmk avukatlığı sembolik avukatlık olduğundan ve gerçekten sanık, şüpheli yararına hiçbir şey yapılamadığından, dosyayı inceleme imkanımız elbet var ama uygulamada bu imkandan da çok yararlanılamadığından ne yazıkki diyorum düzenleme isabetli olmuştur.

CMK'nın zorunlu müdafii uygulaması neticesinde mi bilemiyorum suç oranı oldukça artmıştır ve ceza yargılamasına duyulan güven de sarsılmış, önem de verilmez olmuştur.Suç makinaları artmaktan öteye gitmez olmuştur çünkü nitelikli kararlar çıkmaz olmuştur.

Özellikle zorunlu müdafii olarak şüpheli ve sanıktan kopuk oluşumuz ve olaylara tamamen kendimizi veremeyişimiz, bir anda 5 kişinin sorgusuna birden alınmamız, aradaki menfaat çatışma kurallarını gözardı edişimiz, ceza yargılamasının niteliğine olumsuz etki etmektedir.

Düzenleme de eksik noktalar da var, daha nitelikli bir düzenleme yapılabilirdi.

Bu konuda çalışılabilir ve öneri de oluşturulabilir.