Mesajı Okuyun
Old 05-08-2008, 15:06   #2
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Aybüke Kağan
bugün ödemen men talimatı nedeniyle banka tarafından ödenmeyen bir çek için 10 örnek takip hazırladım.İcra müdürü kambiyo takibi yapamayacağımı adi takip yapmam gerektiğini söyledi.Ödemeden men talimatı çekin çek vasfını ortadan kaldımıyor malum.Açılmış bir menfi tespit davası da yok.

İcra müdürü,karşılıksız kaşesi dışındaki bankaca yapılan tüm kaşe ve beyanlarda çekin adi takibe konu olacağını söylüyor.

Bu konuda acilen yardıma ihtiyacım var.Adi takip yaparsam kesinlikle itiraz olacak.Alacak sürüncemede kalacak.İcra müdürünü ikna edecek yargıtay kararı arıyorum.Çok sinir bozucu.Takibi açmadım.Red işlemi yapılmadı.Müdürün işlemini şikayetle falan uğraşmak istemiyorum.

Çeki, süresinde ibraz ettiğiniz hususu Ödemeden Men talimatının çekin arkasına derç edilmesi ile ispatlanabilir. Dolayısıyla çekin arkasına "ödemeden men talimatına istinaden bedel ödenmemiştir" şeklinde şerh düşülmüşse, kambiyo vasfı kaybolmaz ve kambiyo takibi yapabilirsiniz. Süresinde ibraz edilmeyen çek kambiyo vasfını yitirir. Oysa sizin anlatımınızdan süresinde ibraz edildiği ancak men talimatı nedeniyle karşılıksız şerhi yerine, men şerhi işlendiği anlaşılıyor ki bu durumda kambiyo takibi yapmanıza engel yok..

Eğer çekin arkasında hiç şerh olmasaydı çekin süresinde ibraz edildiği ispatlanamayacağı için kambiyo vasfını yitirmiş olurdu.

Bir karar:

T.C.
YARGITAY
12. HUKUK DAİRESİ
E. 1989/2515
K. 1989/3475
T. 13.3.1989
• ÖDEMEDEN İMTİNA ( Çek Süresinde İbraz Edildiği Halde İmtina Edilmişse Bunun Tevsik Edilmesi Gereği )
• ÇEK ( Süresinde İbraz Edilip de Ödenmiyorsa Müracaat Hakkının Korunması İçin Keyfiyetin Tevsik Edilmesi Gereği )
• SÜRESİNDE İBRAZ EDİLDİĞİ HALDE ÖDENMEYEN ÇEK ( Keyfiyet Tevsik Edilmemişse Müracaat Hakkının Kullanılamayacağı )
6762/m.720
ÖZET : TTK.'na göre, bir çekin süresinde ibraz edildiği halde ödemeden imtina olunması durumu, kuralına uygun olarak belgelenmelidir. Aksi durumda hamilin borçluya karşı müracaat hakkını kullanması mümkün değildir.

DAVA : ( ... ) merci kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu vekili tarafından istenmesi üzerine gereği görüşülüp düşünüldü :

KARAR : TTK.'nun 720 nci maddesi hükmüne göre bir çekin süresinde ibraz edildiği halde, ödemeden imtina olunduğu keyfiyetinin anılan maddede gösterilen biçimde tevsik edilmesi icap eder. 25.6.1987 tarihli çek arkasındaki muhatap bankanın şerhinde ibraz günü gösterilmediği gibi, beyanın da tarihi bulunmadığı ve şu suretle TTK.'nun 720/2 nci maddesine uygun düşmediği açıktır.

Bu durumda hamilin borçluya karşı müracaat hakkını kullanması mümkün değildir.

3167 sayılı Kanunun 8 inci maddesi gereği borçlunun belirli orandaki mükellefiyetini yerine getirmeden yeniden çek kullanma hakkını kazanamayacağı yolundaki hükmün alacaklı yararına uygulanmasına yasal imkan bulunmadığı düşünülmeden % 10 tazminat oranına vaki itirazın reddedilmesi isabetsizdir.

Borçlunun faize yönelik itirazı kısmen kabul, kısmen reddedilmiş ise de oranı belirtilmeden takip tarihinden itibaren faiz yürütülmesi şeklinde karar verilmesi de doğru görülmemiştir.

SONUÇ : Borçlu vekilinin temyiz itirazı kısmen yerinde görülmekle, temyiz olunan merci kararının yukarda yazılı nedenlerle İİK.'nun 366 ve HUMK.'nun 428 inci maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 13.3.1989 gününde oybirliğiyle karar verildi.