Mesajı Okuyun
Old 21-07-2008, 09:08   #5
m_argun

 
Varsayılan

T.C.
YARGITAY
9. HUKUK DAİRESİ
E. 2004/28033
K. 2005/22645
T. 23.6.2005
• KIDEM TAZMİNATI ( Davacının İstifaya Zorlandığı Tanık Beyanlarıyla Kanıtlanmasına Göre Feshin İş Kanunu'nun 16.Maddesi Gereğince Haklı Fesih Kabul Edilerek Kıdem Tazminatı Alacağı Belirlenerek Hüküm Altına Alınması Gereği )
• İŞ ŞARTLARININ AĞIRLAŞTIRILMASI ( İşçinin Fazla Mesaiye Kalmak İstememesi Üzerine İstifaya Zorlanması Nedeniyle İş Sözleşmesinin Feshinin Haksız Olduğu - Kıdem Tazminatı Talebinin Kabulü Gereği )
• FAZLA MESAİ ( İşçinin Kalmak İstememesi Üzerine İstifaya Zorlanması Nedeniyle İş Sözleşmesinin Feshinin Haksız Olduğu - Kıdem Tazminatı Talebinin Kabulü Gereği )
• HAKSIZ FESİH ( İşçinin Fazla Mesaiye Kalmak İstememesi Üzerine İstifaya Zorlanması Nedeniyle - Kıdem Tazminatı Talebinin Kabulü Gereği )
1475/m.14,16,56
ÖZET : Davacı ütücü olarak çalışmakta iken işverence fazla mesai yaptırılmak istenmiş fazla mesaiye kalmak istememesi üzerine bahçe işlerinde çalıştırılmak ve iş şartlarında ağırlaştırma yapmıştır. Bu nedenle davacının istifaya zorlandığı tanık beyanlarıyla da anlaşılmıştır. Davacının feshi İş Kanunu'nun 16.maddesi gereğince haklı fesih kabul edilerek kıdem tazminatı alacağı belirlenerek hüküm altına alınması gerekir. Aksine düşünceyle mahkemenin bu olayı reddi doğru değildir

DAVA : Davacı, kıdem tazminatı, yıllık izin ile ücret alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.

Yerel mahkeme, davayı reddetmiştir.

Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

KARAR : 1.Davacı 2002 yılına ait yıllık izin ücreti ve son ay ücret alacağı talebinde de bulunmuş, mahkemece bu hususlarda bir araştırma ve inceleme yapılmadan yazılı şekilde karar verilmesi hatalıdır.

2.Davacı ütücü olarak çalışmakta iken işverence fazla mesai yaptırılmak istenmiş fazla mesaiye kalmak istememesi üzerine bahçe işlerinde çalıştırılmak ve iş şartlarında ağırlaştırma yapmıştır. Bu nedenle davacının istifaya zorlandığı tanık beyanlarıyla da anlaşılmıştır. Davacının feshi İş Kanunu'nun 16.maddesi gereğince haklı fesih kabul edilerek kıdem tazminatı alacağı belirlenerek hüküm altına alınması gerekir. Aksine düşünceyle mahkemenin bu olayı reddi doğru değildir.

SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 23.6.2005 gününde oybirliği ile karar verildi.

yarx