Mesajı Okuyun
Old 18-07-2008, 18:00   #1
Av. Salim

 
Varsayılan Parası Alındığı Halde Teslim Edilmeyen Dairenin Bedelini Geri Almak, Zamanaşımı

Müvekkilim müteahhitten daire almak üzere anlaşıyor. Adi yazılı sözleşme yapılıyor aralarında ve müvekkil öngörülen parayı tamamen aynı yıl ödüyor. Sözleşme 1999 tarihli ve aynı yıl müvekkil tüm parayı müteahhide ödüyor. Anlaşmaya göre müteahhit daireyi kaba inşaat haline getirip müvekkile teslim edecek. Ama müteahhit inşaatı bitirmiyor ve müvekkile vereceği daireyi de yapmıyor. Parayı aldıktan sonra da ortadan kayboluyor. Şimdi tekrar ortaya çıktı, durumu da biraz düzelmiş. Ancak anlaşma gereği yapacağı daireyi yapması da pek muhtemel görünmüyor.

Biz ne yapmalıyız :

a) İnşaatı yapıp kaba halinde daireyi teslim etmediğine göre dairenin bugünkü değerinin tarafımıza ödenmesi talep edebilir miyiz? Böyle bir davada şansımız nedir?

Zamanaşımı Sorunu : Anlaşma tarihi 1999, zamanaşımı süresi ne kadar, 5 mi 10 yıl mı, 10 yılsa süre dolmadı, 5 ise süre bitti. Ya da sebepsiz zenginleşme kurallarına tabi tutulacaksa süre 1 yıl ve çoktan bitmiş mi oluyor? Sebepsiz zenginleşme kurallarına tabi sayılırsa zamanaşımı ne zaman başlamış sayılır?

b) O tarihte ödediğimiz parayı, ki bu para bugün için çok düşük bir meblağ haline gelmiştir, 1999 yılı için anlaşma 2350 YTL olarak yapılmış. Bu parayı o tarihten bu yana yasal faiziyle talep etsek gerçek zararımızı karşılamış olmayabilir? Ama müvekkil bunu da kubale razı görünüyor. Bu konuda adi takip yapıp 1999 yılından itibaren yasal faziiyle birlikte tahsilini istemeyi , itiraz edilirse itirazın iptali davası açmayı düşünüyorum ?