Mesajı Okuyun
Old 16-07-2008, 15:17   #4
Promethos

 
Varsayılan

T.C.
YARGITAY
12. Hukuk Dairesi
Esas : 2006/9681
Karar : 2006/12433
Tarih : 09.06.2006

KARAR METNİ :
YARGITAY İLAMI
Yukarıda gün ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içerisinde temyizen incelenmesi borçlular vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü :
1- Tarafların iddia ve savunmalarına, dosya içeriğindeki bilgi ve belgelere ve kararın gerekçesine göre borçlu Mehmet Ali Han'ın temyiz itirazlarının REDDİNE;
2- Borçlular Raziye Han ile Murat Han'ın temyiz itirazlarının incelenmesinde;
İİK.nun 38. maddesi gereğince icra dairesindeki kefaletler, ilamların icrası hakkındaki hükümlere tabidir. Ayrıca ihtiyati haciz sırasında verilen icra kefaleti de geçerli olup asıl borçlu hakkında takip iptal edilmediği sürece kefaletin geçerliliği devam eder. Ancak, usulüne uygun icra kefaleti olsa dahi hakkında takip yapılan borçlu yönünden takip kesinleşmedikçe, icra kefiline icra emri çıkarılamayacağı gibi, borç miktarının kesinleşmemesi halinde takibin devamı da mümkün değildir.
Somut olayda asıl borçlu Mehmet Ali Han yönünden takip kesinleşmediğinden bu aşamada borçlular Raziye Han ve Murat Han yönünden çıkarılan icra emrinin iptal edilmesine karar vermek gerekirken bahsi geçen şahıslar yönünden de itirazın reddi isabetsizdir.
SONUÇ : Borçlular Raziye Han ve Murat Han vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarda 2 no.lu bente yazılı sebeplerle adı geçen borçlular yararına İİK. 366. ve HUMK.nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), 09.06.2006 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.