Mesajı Okuyun
Old 14-07-2008, 10:46   #4
Av.Suat Ergin

 
Varsayılan

Yardımcı olan meslektaşlarıma teşekkür ederim. Ancak 2 genelge de işime yaramamaktadır. İşin ilginç olan tarafı ise, bu genelge internette olmadığı gibi;(anladığım kadarıyla) mevzuat programlarında da bulunmamaktadır. Adeta bu genelge, kamuoyundan saklanmaktadır.

Yardımcı olacaklara, olayı kısaca özetlemek istiyorum. Müvekkile Türkmen vatandaşı olup, kendi vatandaşının bir Türk erkeği tarafından zorla tutulduğundan bahisle, polisi aramış. O sırada kendisi de sözkonusu eve gidip kızı bırakmalarını istemiş. Mesken sahibi de müvekkileden şikayetçi olup, suç isnadında bulunmuş. Diğer kız da mesken sahibinin ifadesine (ya da zorlamasına)uygun olarak, kendi pasaportuna müvekkilenin el koyduğunu iddia etmiş.(Görgü tanıkları polis gelmeden az önce evden 6-7 erkeğin, don gömlek çıktığını görmüş)

Böylece müvekkile müşteki iken, şüpheli konumuna düşmüş. Savcılık tarafların ifadesini almamış, dosyayı ikmalen istemiş.

Bu arada aslında pasaport ablasında olan ama ablasının da vize tarihi geçtiği için ismini veremeyen(Çünkü ablasını ihbar etmiş olacak); diğer vatandaş ifadesini değiştirmek istemektedir. Yabancılar Şube Müdürlüğü, kendilerinin buna yetkilerinin olmadığını, sadece sınırdışı işlemleriyle uğraştıklarını söylemişlerdir.

Ortada suç olup olmadığı ilk etapta önemli değildir.Yabancılar Şube Müdürlüğü, adli kovuşturma geçiren yabancıların sınırdışı edildiğini ısrarla vurgulamaktadır. Yani müvekkile hakkında daha sonra takipsizlik veya beraat kararı verilse bile, çoktan sınırdışı edilmiş olacaktır. Müdürlük, sözünü ettikleri genelgeye dayandıklarını savunmaktadır.

Oysa;
Alıntı:
KANUN NO: 5683
YABANCILARIN TÜRKİYE'DE İKAMET VE SEYAHATLERİ HAKKINDA KANUN
YABANCILARIN TÜRKİYE'Yİ TERKE DAVET VEYA SINIR DIŞI EDİLMELERİ HALLERİ MUZIR ŞAHISLAR


MADDE 19 - İçişleri Bakanlığınca memlekette kalması umumi güvenliğe, siyasi ve idari icaplara aykırı sayılan yabancılar verilecek muayyen müddet zarfında Türkiye'den çıkmağa davet olunur.

Bu müddetin sonunda Türkiye'yi terketmiyenler sınır dışı edilebilirler.”

alıtısını yaptığım madde metninde buna dair bir hüküm yoktur.

Yine;
Alıntı:
TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI (1982)
Kabul Tarihi: 7 Kasım 1982
V. YABANCILARIN DURUMU

MADDE 16 - Temel hak ve hürriyetler, yabancılar için, milletlerarası hukuka uygun olarak kanunla sınırlanabilir.”

Alıtısını yaptığım Anayasa maddesine göre yabancıların da temel hak ve özgürlükleri kanunla sınırlanabilir. Bu bakımdan ortada açıkça hukuka aykırı bir durum bulunmaktadır. Genelge ile yabancılar haklarında sadece suç atımı bile olsa; 'adli kovuşturma geçirdiği' için sınırdışı edilecektir.

Bunun sonucu olarak karşılaşacakları durum ilgili kanun maddesinde şöyle hüküm altına alınmıştır:

Alıntı:
“MADDE 22 - (Değişik 1. fıkra: 5728 - 23.1.2008 / m.134) Türkiye'den sınır dışı edilenler İçişleri Bakanlığının hususi müsaadesi alınmadıkça Türkiye'ye dönemezler, bunlardan ağır ceza mahkemesinin görevine giren bir suçtan dolayı Türkiye'de mahkum olmuş ve cezası çektirilerek sınır dışı edilmiş olanlar bir daha Türkiye'ye giremezler; ancak İçişleri Bakanlığının müsaadesiyle durmadan transit geçmeleri caizdir.”

Yani kızdığınız bir yabancıya herhangi bir suç isnadında bulunabilirsiniz. Hemen sınırdışı edilecektir. 2-5 yıl süren yargılama sonunda beraat ederse ve Bakanlık uygun görürse tekrar Türkiye'ye giriş yapabilecektir. Bu arada siz de kıs kıs güleceksiniz.