Mesajı Okuyun
Old 14-07-2008, 07:48   #3
kubilayparlak

 
Varsayılan

merhaba, belirtmiş olduğunuz tarihten öncesine ait bir genelge var onu ekliyorum,

T.C.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
Emniyet Genel Müdürlüğü

SAYI : B.05.1.EGM.0.13.05.04. 27/04/2004
KONU : Suça karışan yabancılar



Genelge
2004/82
İLGİ : 20.06.2001 gün 150835 gün ve 150835 sayılı genelgemiz.

Bilindiği üzere, Türkiye`de bulunduğu sırada trafik kazasına karışan, tutuklanan, gözaltına alınan, hüküm giyen veya vefat eden yabacılarla ilgili olay bildirimi, geciktirilmeksizin hem Dışişleri Bakanlığına hem de Bakanlığımıza eş zamanlı olarak gönderilmekte, yabancının temsilciliği ile de temasa geçilmektedir.

Ancak uygulamada bir takım gecikmelerin olabildiği görülmektedir.

Nitekim, 23.03.2004 tarihinde Kiev`de gerçekleştirilen 5. Dönem Türkiye-Ukrayna Konsolosluk görüşmelerinde Ukrayna Tarafı, “tutuklanan Ukrayna vatandaşlarına ilişkin bilgilerin kısa sürede iletilmesinde sorunlar yaşandığını gördüklerini, ilgili temsilciliklere doğrudan bildirilmesine ilişkin Konsolosluk Anlaşmasında düzenlemeler bulunduğunu, ayrıca raporlarda ölüm sebebi olarak “tetkik” ibaresine yer verilmesinin sıkıntıya yol açtığı, kendilerinin “bilinmeyen” ifadesini tercih ettikleri” hususlarını dile getirmiştir.

24 Nisan 1963 tarihli “Konsolosluk İlişkileri Hakkındaki Viyana Sözleşmesi” nin 36 ncı maddesinde “Kabul eden Devlet makamlarının gönderen Devlet vatandaşlarının bu ülkede tutuklanmalarından, hapsedilmelerinden veya önleyici mahiyette veya herhangi bir şekilde gözaltına alınmalarından, vakit geçirmemeksizin söz konusu Konsolosluğu haberdar edeceklerdir” hükmü gereğince, ilgili konsolosluğun mümkün olan en seri yoldan bilgilendirilmesi gerekmektedir.

Söz konusu olay bildiriminin, en seri şekilde yapılması sırasında yabancıya ait pasaportlara ilişkin bir takım hususlara da dikkat edilmesi gerekmektedir.

Buna göre, bu işlemler sırasında aşağıdaki şekilde hareket edilmesi uygun görülmüştür:

1- Tutuklanan, göz altına alınan veya hakkında herhangi bir nedenden dolayı adlî veya idari işlem başlatılan yabancıların, pasaport bilgileri ve karıştıkları olaya ilişkin düzenlenecek “Olay Bildirim Formu” yabancının Türkiye`deki en yakın temsilciliğine süratle bildirilecek, eş zamanlı olarak da Dışişleri Bakanlığına ve Bakanlığımıza iletilecektir. Şayet Formun tanzim edilmesi zaman alacaksa, temsilciliğe ön bildirimde bulunulacak, Form daha sonra ulaştırılacaktır.

2- Bilindiği üzere pasaportlar, her devletin kendi vatandaşlarına serbestçe seyahat edebilmeleri için verdiği ve devletin mülkü sayılan belgeler olup, başka ülke makamları tarafından uzun süre el konulması söz konusu olamayacak uluslararası güvence altında bulunan belgelerdir.

Bu nedenle, tetkik edilmek üzere alınan pasaportlar gerekli işlemler süratle tamamlandıktan sonra sahiplerine veya ilgili temsilciliğine iade edilecektir. İşlemlerin devamında yararlanılmak üzere, yabancı hakkında işlem yapan birimlerimiz (Yabancılar Şubeleri ayırımı yapılmaksızın) gerek duyuyorsa yabancının pasaportundan fotokopi alarak göndermek istediği birimlere “aslının aynıdır” kaydını düşerek gönderecek, yabancının pasaportunu alıkoymayacaktır.
Öte yandan, yabancının pasaportunun şahıslara veya temsilciliğine teslim edilmeyip de adlî emanette tutulması, yabancının sınır dışı işlemlerinde temsilciliğinden yeniden seyahat belgesi temin edilmesini zorunlu kıldığından, bu işlemler için gidip- gelmeler, yabancının bu süre içerisinde bekletilmesi gibi durumlar hem bütçe kaynaklarının kullanılması ile malî külfete yol açmakta hem de idarî işlemlerin uzayıp gitmesine neden olmaktadır.

3-Pasaportta veya pasaport üzerinde bulunan vize veya diğer kayıtlar üzerinde tahrifat yapmak suçundan veya başka bir suçtan dolayı hakkında soruşturma ya da yargılama süren yabancı ülke vatandaşlarının el konulan pasaportlar, suç fiilinde dahli olmayan bir kişiye yani pasaportu veren devletin mülkünde olduğundan pasaportların müsadere edilmesi mümkün bulunmamaktadır.(TCK 36/1)

Yabancıların pasaportlarına delil olarak el konulması durumunda ise, yargılama sona ermeden önce veya bu kişilerin haklarındaki adlî işlemler tamamlandığında pasaportların iade edilmesi gerekmektedir. Şayet pasaport suçta kullanılmış ve pasaport sahibi mahkûm olmuş ise, pasaportun yabancının uyruğunda bulunduğu devletin temsilciliğine gönderilmesi, diğer durumlarda da yabancının kendisine veya koşulların durumuna göre temsilciliğine iadesi gerekecektir.

Gereken hassasiyetin gösterilerek, yabancı hakkında işlem yapan tüm güvenlik birimlerimizin yukarıda belirtilen şekilde hareket etmelerinin sağlanmasını ve bu yönde sıralı amirlerce eğitimlerinin verilmesini Umum Valiliklerden, bilgilerini dağıtımdaki kurumlardan arz ve rica ederim.



Sebati BUYURAN
Bakan a.
Müsteşar Yardımcısı



D A Ğ I T I M :
G e r e ğ i : B i l g i :
Umum Valiliklerine (FAKS) Dışişleri Bakanlığına
Jandarma Genel Komutanlığı na Adalet Bakanlığına
Sahil Güvenlik Komutanlığına Nüfus Vatandaşlık Genel Müdürülüğüne