Mesajı Okuyun
Old 11-07-2008, 10:56   #7
av.semire nergiz

 
Varsayılan

765 sayılı TCK'nın 228/1 maddesinde düzenlenen görevde keyfi davranma suçu 5237 sayılı TCK'nın 257. maddesinde yeniden düzenleme alanı bulmuştur.Buna göre yargı kararlarına uymamak veyahut uygulamsını geciktirmek cezai müeyyide gerektirir.Bu konuda verilmiş birçok yargı kararı mevcuttur.
Aynı zamanda;Anayasanın 138/son maddesinde; yasama ve yürütme organları ile idarenin mahkeme kararlarına uymak zorunda oldukları: bu organlar ve idarenin mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremeyeceği ve bunların yerine getirilmesini geciktiremeyeceği kuralı bulunmaktadır.

Diğer taraftan, 2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 28. maddesinde ise; Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idarenin, kararın tebliği tarihinden itibaren otuz gün içinde işlem tesis etmek veya eylemde bulunmak zorunda bulunduğu, aynı maddenin 4. fıkrasında, mahkeme kararlarını otuz gün içinde yerine getirmeyen kamu görevlisi hakkında tazminat davası açılabileceği hükme bağlanmıştır. Meslektaşımız V.Aynur'un belirttiği idari yargı düzenlemesi de böyledir.