Mesajı Okuyun
Old 11-07-2008, 01:55   #76
Av. Can DOĞANEL

 
Varsayılan

Sn. Üyelerimiz,

Site kurallarımız gereğince karşılıklı polemik doğurabilecek mesajların foruma gönderilmesi yasaktır. Bunun için polemiğin oluşması beklenmez, mesajda bu potansiyel görülürse şüphe üzerine dahi mesaj veya ilgili sözcükler silinebilir.

Öte yandan site yönetiminin tasarruflarının açık alanda tartışılması yasaktır. Site Forum Yöneticilerine hitap eden tüm mesajlar Site ve Forum Yönecileri ile İletişim Alanına gönderilmelidir.

Yeşil Pasaport konusu hakkındaki görüşüm.

Kanunda yeşil pasaport diye bir ibare yoktur. Kanuni terim Hususi Damgalı Pasaport'tur. Kabının yeşil olmasından dolayıdır ki adına yeşil pasaport denmektedir.

Barolar Birliğine belli bir meblağ verilerek alınan bir AB Avukat Kimliği var. Aynı işi gördüğü ve gerekiyorsa vize alımında büyük kolaylık sağladığı söylenmektedir. Bu nedenle bu kimlikle gidilen yer buradan farklı olarak Avukat denilince neredeyse hazır ol vaziyeti alınan medeni bir yer ise yeşil pasaportun pek de önemli bir ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum.

Ayrıca diplomat statüsü gereği alınan diplomatik pasaport ve sıradan pasaport arasında illa bir ayrıcalıklı sınıf yaratma ihtiyacı ancak bir şarki toplumda görülebilecek, kendisini diplomattan üstün görüp bunu kompleks edinen oligarşik yapının öncelikle kendisine yarattığı ve dalga dalga tabana yayıp suyunu çıkardığı bir ayrıcalıktır. Bu ara statüye karşı olunması gerektiğini düşündüğümden bu konuda talepkar olmayı kendi adıma kabul etmiyorum.

Alıntı:
Diplomatik pasaportlar:

Madde 14 - A) (DEĞİŞİK BENT: 28/05/1988 - 3463/2 md.) Hususi damgalı pasaportlar;

(DEĞİŞİK FIKRA 22/08/1989 - KHK - 378/1 md.)Türkiye Büyük Millet Meclisi eski üyeleri, eski bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları ve diğer kamu görevlilerine; diplomatik pasaport verilmesini gerektiren vazifelerden başka herhangi bir resmi vazife ile veya kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman verilir.(EKLENMİŞ CÜMLE RGT: 01.11.2005 RG NO: 25983 KANUN NO: 5411/168) Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Kurulu üyeleri için, T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilme ve emekli keseneklerinin bu derecelerden kesilmesi şartı aranmaz.

Bunlardan emeklilik veya çekilme sebepleri ile vazifelerinden ayrılmış olanlara da bu nevi pasaport verilir.

(DEĞİŞİK FIKRA 03/03/1993 - 3868/1 md.) Büyükşehir il ve ilçe belediye başkanlarına, görevleri süresince hususi damgalı pasaport verilir.

Hususi damgalı pasaport alabilecek durumda bulunanların eşlerine de aynı nevi pasaport verilir. Hususi damgalı pasaport almaya hakkı bulunduğu sırada vefat edenlerin dul eşlerine başkası ile evlenmemiş ise ayrı neviden pasaport verilmesi mümkündür.

Hususi damgalı pasaport alabilecek durumda bulunanların yanında yaşayıp, evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan kız çocuklarıyla (İPTAL EDİLEN İBARE RGT: 19.03.2008 RG NO: 26821 ANY. MAH. 07.02.2008 T. 2004/30 E. 2008/55 K.) (YÜRÜRL. TARH.:19.03.2009) hususi damgalı pasaport verilir veya bunlar baba veya annelerinin pasaportlarının refakathanesine kaydedilir. Refakathanesine kayıtlı bulunanlar, pasaport sahibi ile seyahat etmedikleri takdirde o pasaportu kullanamazlar.