Mesajı Okuyun
Old 09-07-2008, 20:52   #73
BaharB

 
Varsayılan

Devlet işlerini düzenleme ve yürütme sanatıyla ilgili görüş ve anlayış sahibi olmak için, illa ki bu konuda bir görevinizin olmasına gerek yok diye düşünüyorum. Bırakın bir meslek örgütünü, sivil toplum kuruluşunu, sokaktaki herhangi bir vatandaş veya 15 yaşındaki bir genç dahi devlet işlerini düzenleme ve yürütme sanatıyla ilgili görüş ve anlayış sahibi olabilir, olmalıdır ve bunu ifade etmelidir. Bu bir vatandaşlık görevidir.

Kaldı ki Baroların ve Birliğin, hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak ve korumak, bu kavramlara işlerlik kazandırmak gibi yasaların kendisine verdiği asli bir görevi vardır. Bu kavramlar aynı zamanda devlet işlerinin düzenlenilmesi ve yürütülmesinin en temel unsurlarını da oluştururlar. O yüzden Anayasanın ilk ve temel hükümlerinde yer alırlar. Dolayısıyla bu kavramları savunmak, korumak ve işlerlik kazandırmak görevi siyasetle kaçınılmaz olarak iç içedir.

Barolar ve birlik bu görevini yerine getirirken bence sakıncalı olan durum, devlet iktidarına talip olabilen tek sivil örgütlenme olan siyasi bir partiye angaje olmalarıdır. Çünkü bu durumda Siyasi Partinin, gündelik çıkar ve beklentilerine alet olmaları kaçınılmazdır. Siyasi bir görüşe ise tabi ki angaje olabilirler. İnsan hakları ve hukukun üstünlüğünü liberal, muhafazakar, milliyetçi, sosyalist vs. bir bakış açısıyla yorumlayabilirler. Nitekim, örneğin yıllardır Ankara da "Demokratik Sol" grup vardır ve baro yönetimine talip olur.

Hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını kağıttaki yazı olmaktan çıkarıp layıkı ile uygulanabilir hale getirdiğimizde, eminim CMK alacakları da zamanında ödenecek, hatta gecenin bir vakti bir insanın hakkını korumak üzere CMK görevi için kalkıp gelen avukat maddi olmanın ötesinde manevi olarak da tatmin edilecektir.