Mesajı Okuyun
Old 27-02-2002, 20:20   #3
orhun

 
Varsayılan

Sayın Karamanlı;
Yabancı bir mahkeme kararının Türkiye'de uygulanabilmesi için, kararın Türk Mahkemelerince tenfizi gereklidir. Hollanda'da boşansanız bile boşanma sonuçlarının Türkiye'de uygulanabilmesi için yine Türk Mahkemelerine başvurmanız gereklidir. Sonuç olarak Türkiye'de boşanmasanız bile önünde sonunda kararın Türkiye'de tenfizi gerreklidir.
Diğer taraftan bakarsak muhtemelen Hollanda içinde aynı durum geçerlidir. Yani Türkiye'de boşansanız bile Hollanda Mahkemelerince kararın Tenfizi muhtemelen gerekiyordur.
Bu durumda Türkiye'de boşanmanızı tavsiye etmiyorum. Çünkü dava süresince Türkiye'de beklememeniz için en azından birinizin Türkiye'ye gelerek bir avukata vekalet vermesi veya konsoloslukça verilen vekaletin Türkiye'ye gönderilmesi gerekir. Hem bu gönderme işi hemde dava açıldıktan sonra davalıya tebliği uzun süre alır. Davanın bakılacağı Asliye Hukuk Mahkemeleri Antalya'da şu anda ilk duruşma tarihini 3 ay sonraya vermektedir. Tebliğin yurt dışına yapılacağını düşünürsek anlaşmalı boşanma davası bile uzun sürecek ve tebliğ masrafları da fazla olacaktır. Şöyle tahmini hesaplarsak 100milyon vekaletin tebliği, 100milyon davanın karşı tarafa tebliği ve aşağı yukarı 200 milyon vekalet ücreti ve 50 milyon kadar da masraflar tutar. Diğer taraftan anlaşmalı boşanma için karşı tarafın da ya duruşmaya gelmesi veya avukat tutması gerekir.
Ki budurmda ayrıca yeni harcamalar demektir. Hollanda'da bu boşanma ne kadar tutar bilmiyorum ancak hem zaman yönünden hem de tahminen para yönünden bu boşanmayı Hollanda'da yapmanız ve daha sonraki bir tarihte Türkiye'de iken kararı Türk Mahkemelerinde tenfiz ettirmeniz sizin için daha avantajlı olacaktır. Kararın tenfizi Türkiye'de ki maddi sonuçlar için gereklidir. Gerekli olmadığını düşünerek yapyırmamazlık etmeyin.
Eğer Türkiye'de avukatsız boşanmak istiyorsanız her ikinizinde 3-4 ay kadar Türkiye'de bulunduğu bir sırada boşanma davasını açın. Tek celsede (anlaşmalı olursa) boşanacağınızı hesaplarsak ve ilk duruşmanın üç ay sonraya verileceğini hesaplarsak asgari bu süra gereklidir. Ya da davayı açtıktan sonra siz, tebliğ yapıldıktan sonra eşiniz Hollanda'ya dönersiniz ancak ilk duruşma gününde her ikiniz yine duruşmada hazır bulunursunuz.
Saygılarımla Orhun

08-10-2001 15:11:07