Mesajı Okuyun
Old 02-07-2008, 17:56   #2
Av.Ateş

 
Varsayılan 'Gülcan Köse Davası mı? Göremezsiniz, Verin O Dosyayı Geri'

Feminist aktivist ve avukat Selin Nakıpoğlu Akın, Sultanahmet Adliyesi'nde o güne kadar hiç yaşamadığı bir muameleyle tanıştığını söylüyor.
Nakıpoğlu Akın, 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nin Gülcan Köse hakkında verdiği "hayasızca hareketler"den 5 aylık hapis cezası kararını görmek için dün (1 Temmuz) adliyeye gitti. Mahkeme kaleminden dosyayı istedi, aldı.
"Amacım Köse'ye yardımcı olabilmekti. Temyiz süresinin geçip geçmediğini, temyiz sürecinde müdahil olabilmek ve bilgilenmek için dosyayı görmek istedim" diyor.
Yaklaşık 15 dakika kadar not aldıktan sonra, kalem müdürünün "O dosya o dosya mıydı, Başsavcının talimatı var. O dosyayı kimseye göstermeyin" dediğini anlatıyor. Bu arada kimliğini istediklerini de söylüyor.
"Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre, avukatsanız, vekaletiniz olmasa da, kopya almadığınız sürece dosyayı görebilir, isterseniz akşama kadar not alabilirsiniz" diyor.
Ancak kalemdekiler Nakıpoğlu Akın'ın bir sayfalık not kağıdını da alıyorlar, bu arada gerek olmamasına karşın kimliğini göstermesini de istediklerini söylüyor Nakıpoğlu Akın.
Kalem: Not almakla fotokopi arasında fark yok

bianet'in görüştüğü Başsavcılık Kalemi, böyle bir talimattan haberleri olmadığını söyledi. Daha sonra konuştuğumuz 1. Sulh Ceza Mahkemesi Kalemi'yse "Başsavcının talimatıyla olan bir şey yok. Yetki belgesi [vekaleti] olmayan avukatlara izin vermiyoruz" dedi. Vekaleti olmayan avukatların kopyasını almadıkları sürece, dosyayı görme ve not alma hakları olduğunu anımsattığımızdaysa "Öyle uzun not alıyorlar ki. Ha not almışsınız ha fotokopi çekmişsiniz, fark etmiyor. Biz de izin vermiyoruz" diye konuştu. (TK/EZÖ)

KAYNAK : http://www.bianet.org/bianet/kategor...o-dosyayi-geri

Aynı olayla alakalı bir haber olduğu için bu foruma aktarmayı uygun buldum ancak olayda tartışılabilecek -ki sitemizde de defalarca tartışılmış- aksaklık ve hukuksuzluklar yer alıyor.

Saygılar...