Mesajı Okuyun
Old 30-06-2008, 22:09   #8
umutlaw

 
Varsayılan

Sayin Meslektasim,

Elinizdeki bu belgelerle ve yine resmi ortakliga gore; dusunce, kanaat ve tavsiyelermi su sekilde aciklamak istiyorum:

1- Belgelerinizde sahit unsuru bulunmamaktadir nitekim resmi bir ortaklik soz konusu oldugundan ve yine belgeler birden fazla oldugundan ispat zorlugu cekmeyeceginiz dusuncesindeyim, buna gore;

a- Iran Islam Cumhuriyeti Devleti kanunlarina gore elinizdeki bu Borclunun bulundugu il/sehir icerisindeki bir NOTER e basvurmanizi tavsiye eder ve yine bir Ihtarname (ihtariye) ile muhataba borcunu odemsi icin uyarida bulunmanizi tavsiye edrim.

b- Islam kanunlarina gore Faiz isteme hakkiniz bulunmamaktadir nitekim Mahkeme borcun suresinde odenmemis oldugu olasiligina dayanarak zararlari tazmin icin Borcludan ek bir odeme yapmasini isteyebilir. (Bu husus tamamen hakimin taktiridir).

c- Eger borclu ihtariyeden sonra borcunu odemez ise Mahkemeye basvurulur ve kendisinden bu borca mukabil Asar hukuku ( ve diger usul ve hukuki ilkeler dogrultusunda) cercevesinde odeme yapilmasi ve yapamiyorsa gerekcelerini bildirmesi geretigi hatirlatilir.

Dusuncelerim: Karsilikli her hangi bir mevzuatin olup olmadigi hakkinda suphelerim var bu nedenle bunu acik bir sekilde soylemem mumkun degil ANCAK bildigim kadariyla siz eger bu hususu Turkiye Cumhuriyeti kanunlarina gore isleme koyarsaniz dahi Iran a intikal ettigi anda tum kararlar tekrar bir Mahkeme tarafindan Islam hukukuna gore Tenfiz/Tanima ya tabi tutulabilir ve buna gore tekrar yerel yasalara gore duzenlenebilir. (Ornegin: Temerrut faizi ortadan kaldirilabilir)

Bilgi, kanaat ve tavsiyeden olsuan yukaridaki yazilari bilgi paylasimi cercevsinde yararli olmasi dilegiyle huzrunuza saygiyla sunarim.