Mesajı Okuyun
Old 27-06-2008, 18:02   #2
Avukat Semiha

 
Varsayılan

Av.Erkan Uygun merhaba...

Aşağıda bir kısmını sunduğum SSK ilgili madde gereği davanız İş Mahkemesinde açılmalı. Alacaklı Sigorta Müdürlüğünün bulunduğu yerdeki iş mahkemesi. Mahkeme önce görevi, sonrada kamu düzenine ilişkin yetkiyi inceleyecek. Görevli ve yetkili ise davanın esasına girecek. 6183 özel Kanundur. Hüküm bulunmayan hallerde uygulanmasını öngördüğü genel bir kanun yoktur, bu konuda kanunun içinde madde bulunmamaktadır. %40 uygulanamaz. Daha çok devleti hedef alan ve kamu alacağının kolayca tahsilini hedefleyen bir kanundur. Devleti koruyan bir yapı sergiler. Bu aşağıda sunduğum maddeden de anlaşılır. Sizin İş Mahkemesindeki dava sürerken kurum alacağını tahsile devam edebilir.
Size tanınan tek avantaj ise şudur. Davanız sürerken SSK tahsilatı tamamladı ve sonra fazla istemde bulunduğu, sizin tabirinize göre kötüniyetli olduğu anlaşıldı . SSK kanunu “yersiz alınan primlerin geri verilmesi” başlıklı 84. madde gereği fazla alınan kısmı isteyebilirsiniz. Kanuni faiz uygulanır.
“”””SOSYAL SİGORTALAR KANUNU Kanun Numarası: 506
PRİMLERİN ÖDENMESİ: Madde 80 - (Değişik madde: 01/12/1993 - 3917/1 md.)
(Değişik fıkra: 29/07/2003 - 4958 S.K./38. md.;Değişik fıkra: 22/02/2006-5458 S.K./6.mad) *1* Kurumun, süresi içinde ödenmeyen prim ve diğer alacaklarının tahsilinde, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci, 102 nci ve 106 ncı maddeleri hariç diğer maddeleri uygulanır. Kurum, 6183 sayılı Kanunun uygulanmasında Maliye Bakanlığı, diğer kamu kurum ve kuruluşları ve mercilere verilen yetkileri kullanır. Şu kadar ki; Kurumun prim ve diğer alacaklarının süresi içinde ve tam olarak ödenmemesi halinde, ödenmeyen kısmına, sürenin bittiği tarihten itibaren ilk üç aylık sürede her ay için % 3 oranında gecikme cezası, ayrıca her ay için bulunan bu tutarlara ödeme süresinin bittiği tarihten başlamak üzere borç ödeninceye kadar, her ay için ayrı ayrı Hazine Müsteşarlığınca açıklanacak bir önceki aya ait YTL cinsinden iskontolu ihraç edilen Devlet iç borçlanma senetlerinin aylık ortalama faizi, bileşik bazda uygulanarak gecikme zammı hesaplanır. Ancak ödemenin yapıldığı ay için gecikme zammı günlük hesaplanır. Yapılacak takip sonunda tahsilinin imkânsız veya tahsili için yapılacak giderlerin alacaktan fazla olacağı anlaşılan 20 YTL'ye kadar (20 YTL dahil) Kurum alacakları, tahsil zamanaşımı süresi beklenilmeksizin Kurum Yönetim Kurulunca terkin edilebilir. Kurum Yönetim Kurulu, bu miktarı on katına kadar artırmaya, terkin yetkisinin tamamını veya bir kısmını yetki sınırlarını da belirterek Kurum Başkanına, Genel Müdürlere ve Sigorta İl/Sigorta Müdürlerine devretmeye yetkilidir. Bakanlar Kurulu ilk üç ay için uygulanan gecikme cezası oranını iki katına kadar artırmaya veya bu oranı % 1 oranına kadar indirmeye, yeniden kanunî oranına getirmeye ve uygulama tarihini belirlemeye yetkilidir.
Yetkilerin kullanılmasına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle tespit edilir.
Kurum alacaklarının tahsilinde 21/07/1953 tarih ve 6183 sayılı Kanunun uygulanmasından doğacak uyuşmazlıkların çözümlenmesinde, alacaklı Sigorta Müdürlüğünün bulunduğu yer İş Mahkemesi yetkilidir.
Yetkili iş mahkemesine başvurulması alacakların takip ve tahsilini durdurmaz.”””””””

Sonuç olarak %40 istenemez. Ama siz yinede araştırın tabi. Selamlar..