Mesajı Okuyun
Old 15-06-2008, 18:29   #6
mustafaaladag

 
Varsayılan

Üstadım sizin sorunuza verilecek cevap şu şekildedir.
1-Eğer iş mahkemesinde dava açarsanız bu durumda bu iş kazasından kaynaklı bir tazminat davasıdır. Bunun için öncelikle sizin iş ilişkisini ispatlamanız lazım. İspatlamanız kolaydır. Zira bu husus aynı işyerinde sigortalı olarak çalışan tanıklarla yada müteveffanın anılan işyerinde çalıştığını bilen başka tanıklarla kolayca ispatlanır. Ancak iş kazası olarak olayın nitelendirilmesi üzerine başkaca hiç bir koşula gerek olmaksızın müteveffanın murislerine eşine çocuklarına koşulları varsa anne ve babasına iş kazasından kaynaklı maaş bağlanır. Bağlanan bu maaşın peşin sermaye değeri açağınız davadaki maddi tazminat miktarından düşülür. Dolayısıyla dah az tazminata hak kazanırsınız. Ayrıca ölenin 900 gün ödenmiş primi varsa ölüm aylığı da kalanlara bağlanır.
2-Asliye hukukta dava açarsanız bu durumda siz hem işverene aracın maliki olması nedeniyle, hem araç sürücüsüne hemde yolda gerekli önlemleri almayan firmaya hatta koşulları varsa karayolları genel müdürlüğüne dava açabilirsiniz. Ancak karayolları genel müdürlüğüne karşı davalar idari yargıda açılır.
Benim size önerim asliye hukuk mahkemesinde sadece işveren şirket ve yolda gerekli tedbirleri almayan şirkete karşı dava açın. Bunlar müteselsilen sorumlu olurlar. Sizin müvekkiliniz araçta yolcu olduğu için kusuru yoktur. Ayrıca daha fazla tazminat almanız mümkündür diye düşünüyorum. başkaca bir husus varsa yazın lütfen