Mesajı Okuyun
Old 09-06-2008, 19:45   #1
Heybe Hukuk

 
Varsayılan Borçlunun Ölümü Üzerine Mirasçılara Yollanan Ödeme Emri??

Sayın Meslekteşlarım;

Aklımı aşağıda anlatacağım sebeplerle karıştıran bir hususu sizlerle paylaşıp; değerli yorumlarınızı almak isterim. Zaman ve emek veren herkese şimdiden teşekkürler..

Müvekkilime 10 Örnek ödeme emri tebliğ edilmiştir. İşbu takip dayanağı olarak atıfta bulunulan ve ödeme emri ekinde 4/2003 tanzim ve 06/2003 vade tarihli, tüm zaruri unsurları havi, "malen" kaydını içerir ve borçlusu müvekkilin mirasçısı olan bir adet bono bulunmaktadır.

Bono tarihinden ve borçlusundan yola çıkarak, işbu takibin yenilenmiş bir takip olacağı neticesine vararak; İcra Müdürlüğü'nü telefonla aradım. Yasal itiraz sürem yarın bitiyor ve İcra Müdürlüğü bulunduğum şehre 3 saatlik mesafededir. İcra Müdürlüğü'nden "işlerinin yoğunluğu" sebebi ile detaylı bilgi alamadım.

Ancak aldığım bilgilerden yola çıkarak söyleyebileceğim şudur ki;
Müvekkilin mirasçısında karşı başlatılan takip esnasında borçlu vefaat etmiştir. Alacaklı taraf ta İcra Mahkemesi'nden almış olduğu yetki ile borçluya ilişkin veraset ilamını çıkarmış ve ilama dayanarak, mirasçısı olan müvekkilimi takibe dahil etmiştir.

Bilgi alamadığım; aklımı karıştıran husus; borçlu vefaat etmeden önce takibin kesinleşip kesinleşmediğidir. Dosyayı incelemek için zamanım da olmadığından; gelinen aşamada sadece işbu ödeme emrine ve bono suretine dayanarak itiraz hakkını vekaleten kullanacağım.

Kesinleşmiş bir takip, ihmale geldiğinde bilindiği üzere "Yenileme Emri" başlıklı ve sadece takip çıkışı borç miktarını ve ödeme ihtarını havi bir adet emir yollanmaktadır. Bu halde, takip daha önce kesinleşmiş olduğundan; itiraz, şikayet gibi süreler de geçmiş bulunmakta ve yenileme emrini tebellüğden sonra bu hususlara ilişkin itiraz ve şikayet hakları yeniden doğmamaktadır.

İşte bunca kelamdan sonra nihayet aklıma takılan;

Müvekkile gönderilen, 10 Örnek Ödeme Emridir. Yenileme Emri değildir. Buradan yola çıkarak; işbu takibin kesinleşmeden düşmüş olduğu sonucuna varabilir miyim? Yoksa bu sadece hataen (yenileme emri yollanacakken hataen ödeme emri) yollanmış olabilir mi?

Malumunuz olacağı üzere takibin asıl borçlu (muris) nezdinde kesinleşmiş olduğunu kabul; kesinleşmemiş olduğunu kabul hallerinde başvuracağımız hukuki yollar da farklılık gösterecektir.

Değerli yorumlarını eksik etmeyen meslektaşlarıma kolay gele..