Mesajı Okuyun
Old 09-06-2008, 07:08   #9
karabekir

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan emrahcevik
karşımıza sıkça çıkan bir "basiretsiz tacir" örneğiyle karşı karşıyayız.

ilk olarak şunu asla aklımızdan çıkarmamalıyız. modern devlet kendisini kanunla ifade ediyor. tarihin hiçbir döneminde hukuk bu denli fazla alanı düzenlememişti. çünkü hayat bu kadar karmaşık değildi.

şimdi modern insananın yapması gereken ilk şey kendisinin herhangi bir kabilede yaşamadığının, birtakım kurallara göre hareket etmek zorunda olduğunun farkında olmasıdır. çok temel bir kuraldır. kişi kendi davranışlarının sorumluluğunu üstlenmelidir.

şimdi bu olay özelinde bir değerlendirme yapacak olursak şöyle diyebiliriz: adam tacirdir. tacir olmasına bağlanan birtakım sonuçlar vardır. çek almıştır buna bağlanan da birtakım sonuçlar vardır. adamın bu sonuçları bilmesi ve buna göre hareket etmesi gerekir. ticarette risk her zaman vardır. batmak normaldir. normal olmayan olayı dramatize ederek akıldan uzaklaştırmaktır. adamın hapis yatacak olması kendi hatasıdır. bunun sonuçlarına katlanmalıdır. ama cezanın miktarındaki bu tutarsız uygulama başka bir tartışmaının konusu olabilir.

adam basiretli tacir gibi hareket etmemiştir ve şu an sonuçlarına katlanmaktadır. bu kadar basit bir olaydır. dramatik kısmı hukukun dışındadır. sinema veya edebiyata ise her zaman konu olabilir.

Bu olayda akıldan uzaklaşıldığını sanmıyorum. Bu adamın hapis yatmasının nedeni basiretsiz bir tacir gibi davranmak değildir. Yada şöyle söyleyeyim; 2004 yılında bu adam bu çekten dolayı hapis yatmayacaktı. Bir kanun değişikliği ile diğer kanunlardaki para cezaları adli para cezasına dönüştü. Adli para cezasının infaz rejimide bir kanunla belirlendi ve hooop hapis.

Burada bir akıldan uzaklaşılma yok. Olay dramatize edilmiyor zaten dramatik durum dile getiriliyor. Ticarette risk vardır ve batmak normaldir demişsiniz ve normal olmayanın olayı dramatize etmek olduğunu belirtmişsiniz. Türkiye'de kaç milyor insan ticaretle uğraşıyor. Sayıyı bilmek mümkün değil. O halde herkesin batmasını normal karşılayabiliriz. Normal olan dramatik de olamaz mı?
Özellikle tekstil sektörü şu anda bazı büyük firmalar hariç olmak üzere çökmüş durumda ve binlerce insan ser-sefil olmuş vaziyette. Bunu belirtmek olayı dramatik bir hale getirmek midir? Bu insanlardan birinin iç kanatacak yanını ortaya koymak olayı dramatik hale getirmek mi?

Hukukçu olarak yaklaşanlar yüreklerine hiç sormuyorlar mı? Bizim yüreğimiz yok mu? Biz sefaleti, yanlışı görüp düzeltilmesini Yasama'dan istemeyeceksek; kim isteyecek?

Saygılar...