Konu: iş kazası
Mesajı Okuyun
Old 04-06-2008, 16:20   #3
selcukargun

 
Varsayılan iş kazası tanımı

selamlar,

SS Kanunu'nun 11. maddesinde iş kazasının tanımı yapılmıştır:

İşkazası, aşağıdaki hâl ve durumlardan birinde meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedence veya ruhça ârızaya uğratan olaydır:
a) Sigortalının işyerinde bulunduğu sırada,
b) İşveren tarafından yürütülmekte olan iş dolayısiyle,
c) Sigortalının, işveren tarafından görev ile başka bir yere gönderilmesi yüzünden asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda,
d) Emzikli kadın sigortalının çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda,
e) Sigortalıların, işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere toplu olarak götürülüp getirilmeleri sırasında,

Buna göre maddede sayılan olaylardan herhangi birinin gerçekleşmesi durumunda iş kazası gerçekleşmiş olacaktır.

Daha açık ifade ile a bendine göre sigortalının işyerinde bulunduğu sırada başına ne gelirse gelsin olay işi kazası olarak nitelendirilecektir. YArgıtay'ın emsal kararlarına göre işçi tamamen doğal sebeplerden ötürü iş yerinde kalp krizi dahi geçirse, iş kazası sayılmaktadır.

Bu madde kapsamında ifade ettiğiniz olayın da iş kazası olarak sayılacağı kesindir.

İşgücünün kaybı nedeni ile maddi tazminat davası açmak sizin durumunuz için çok mantıklı görünmüyor. Anlaşıldığı kadarı ile (müvekkil yatalak diyorsunuz) müvekkilinizin maluliyet oranı %10'un üzerinde. Bu durumda SSK müvekkilinize bir maluliyet maaaşı bağlayacaktır. Bağladığı maaaşın peşin sermaye değerinin ise tamamını müvekkilinizin halefi sıfatı ile işverenden taleep edecektir. BU nedenle müvekkilininiz iş kazası nedeni ile maddi bir kaybı olduğu iddiası mesnetsiz kalacaktır. Çünki, kaza nedeni ile hayat boyu maaş elde edecektir. Bu maaş geliri ile doğru orantılı hesap edilip dönemsel olarak artırılacaktır. Açıklanan nedenlerle açacağınız ir maddi tazminat davasının reddedilmesi kuvvetle muhtemel.
Sadece manevi tazminat talebinizin mahkemece dikkate alınabileceğini düşünüyorum.

Kolay gelsin