Mesajı Okuyun
Old 02-06-2008, 15:38   #2
Yücel Kocabaş

 
Varsayılan

TMK.nun 702/2 mad. göre elbirliği mülkiyetinde davanın tüm mirasçıların katılımı ile açılması gerekir. Bir mirasçı tarafından açılan davaya diğer mirasçılar katılabilir veya mavafakatlarını ( diğer deyişle muvafakat etmediklerini ) bildirebilirler.

702/4 mad.si ortaklardan birir miras topluluğuna giren hakların korunması için dava açabilir. Burada mavafakat aranmaz.

Somut olayda mirasçılardan biri miras topluluğu haklarını gerçeğe uygun olarak kullanmamiştır. Bu durumda diğer mirasçılar ana kural gereğince davaya katılarak ( buradaki katılma asli veya feri müdahale değil,
miras şirketinin haklarının korunması yönünden mahkemeye beyanda bulanmak anlamındadır. ) Bir dilekçe ile dururmu açıklayıp davayı miras ortaklığını temsilen takip edebilirler ve böylece davacı mirasçının hatasını düzeltebilirler. Diye düşünüyorum.

Sonuç: Asli veya feri müdahaleye veya ayrı davaya gerek kalmadan miras ortaklığının temsilcisi sıfatıyla verilecek dilekçe ile davaya girilebileceği kanısındayım.

Davacı mirasçının yaptığı hata miras ortaklığına dahil bir taşınmazla ilgili olmadığından kişisel hatası olduğundan ret edilecek kesım ile ilgili yar. gid. ve av .ücretiyle diğer mirasçıların sorumlu olmayacağını düşünüyorum.
Saygılarımla.