Mesajı Okuyun
Old 02-06-2008, 13:05   #15
halit pamuk

 
Varsayılan

Yeminin yerine getirilmesi ile ihtilaf kesin olarak sona ermiş olmaktadır. Hatta bu nedenle hukuki niteliği bakımından bunu bir tür "sulh" olarak nitelendirenler bile vardır. Bu kapsamda değerlendirdiğimizde, bunun bir ihsası rey değildir, denebilir..

"Davacı her ne kadar delil listesinde yemin deliline dayanmış ise de,sol celse davamız ispatlanmıştır,kabulüne karar verilsin beyanı karşısında bu delile dayanmayacağını ve dosyada bu haliyle karar verilmesini talep etmesi ve davasını ispatladığını beyan etmesi karşısında yemin delili hatırlatılmamış ve bu şekliyle davanın ispatlanamadığından reddine karar vermek gerekmiştir"

Mahkemenin böyle bir kararına karşılık Yragıtay'ın da şöyle bir kararı var:


YARGITAY
2. HUKUK DAİRESİ
E. 2002/500
K. 2002/635
T. 28.1.2002
• YEMİN DELİLİ ( Vekilin Son Oturumdaki Sözlerinin Yemin Delilinden Vazgeçtiği Manasında Yorumlanamaması )
• DAVAM SUBUT BULMUŞTUR SÖZLERİ ( Davacının Yemin Delilinden Vazgeçtiği Şeklinde Yorumlanamaması )
1086/m.344,354
ÖZET : Davacı delil listesinde yemin deliline de dayanmıştır. Vekilin son oturumda davam subut bulmuştur karar verilsin şeklindeki sözleri bu delilden vazgeçtiği biçiminde yorumlanamaz.
DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Davacı delil listesinde yemin deliline de dayanmıştır. Vekilin son oturumda davam subut bulmuştur karar verilsin şeklindeki sözleri bu delilden vazgeçtiği biçiminde yorumlanamaz. Yemin delili Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 344-354 maddeleri çerçevesinde toplanıp, deliller birlikte değerlendirilip, sonucu uyarınca karar verilmesi gerekirken bu husus üzerinde durulmadan yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır.
SONUÇ : Temyiz edilen hükmün gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre de diğer yönlerin incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, oybirliğiyle karar verildi.