Mesajı Okuyun
Old 30-05-2008, 09:05   #1
ceb

 
Varsayılan KapatilmiŞ Olan Kredİ Kartinin Borcu OlduĞu SÖylemİ

slmlar...
ben stajyer avukatım ve siz değerli müstakbel meslekdaşlarımdan staj eğitim konum hakkında yardım beklemekteyim.. )) Şimdien sağolun )

OLAY
C şahsı 2000 yılında A bankasından bir kredi kartı çıkarttırıyor ve 2002 yılnda da tüm borçlarını ödeyip kredi kartını kapattırıyor(iptal ettiriyor). Ancak A bankası bir kaç gün önce C'yi arayarak 120 YTLkredi kartı borcu olduğunu ve ödemesi gerektiğini söylüyor.. C ise kredi kartını 6 yıl önce (2002'de) tüm borçlarını ödeyerek kapttığını söylüyor.. Ancak banka borcunuz var ödeyin diyor.. İcratakibi henüz yok sadece telefonla aranıyor..

Şimdi sormak istediğim şunlar:

1) Banka C'ye bu parayı ödemesi için arıyor; ancak ben bu borç denen 120 YTL'nin kredi kartı aydat parası olduğunu düşünüyorum ve bildiğim kadarıyla Tüketici Mahkemleri bu paranın tüketicilerden tahsiline olanka vermiyor yani eğer söz konusu borç kredi kartı aidatı ise A bankası C'den bu 120 YTLyi almaycak sanırım.. ???

2) Eğer borç kredi kartı aidatı değil de 2002 yılında yani kartın kapatıldığı dönemde bankanın gözünden kaçmış bir meblağ ise bu bankanın kusurundan kaynaklanmaktadır değil mi? yani bankanın kredi kartını iptal ettirmek isteyen bir kimsenin kartıyla ilgili borç bilgilerini özenle incelemesi ve tahsilatı ona göre yapması gerekir.. belki de 120YTL denen borç aslında 2002 yılında daha düşük bir miktar olabilir yani2-3 YTL gibi bir miktarken fazile 120 YTL'ye çıkmış olabilir ve bunda C'nin değil A bankasının dikkatsizliğinden kaynalanan bir kusur vardır.. Ve eğre durum böyleyse banka yine de C'den paranın tahsilini sağlayabilir mi ve C bu durumda ne yapmalıdır???

3) C'nin bu durumda maddi ve ÖZELLİKLE MANEVİ TaZMİNAT yoluna başvurması mümkün müdür? C bir sanatçıdır ve belli bir çevrede tanınmışlığı vardır... Yani banka C'den parayı tahsil etmese bile ya da bir şekilde tahsil ederse (yani banka haklı olduğu iddiasıyla ve borcun kredi kartı aidat borcu değil de normal bir ekstre borcu olduğu sebebiyle 120 YTLyi icra yoluyla veya normal olarak tahsil ederse) bu durumda C sanatçı kişiliğinin, tanınmışılığın ve itibarının zedelendiğinden bahisle ve asıl kusurun özensiz inceleme yapan bankada olduğunu belirterek MANEVİ TAZMİNAT DAVASI ile tazminat alabilir mi?

4) Maddi tazminat da ancak ödeme yapıldıktan sonra ve ödememin haksız yaptırılması durumunda yapılan ödeme ve mahkeme masraflarından ibarettir sanırım değil mi?