Mesajı Okuyun
Old 05-10-2005, 13:12   #1
ekhan

 
Varsayılan Mesleğin İtibarı

Sayın meslektaşlarım,

Ben 1988 yılından bu yana İstanbul'da avukatlık yapmaktayım. Bu süre zarfında her geçen gün avukatlık mesleğinin toplumun gözünde değer kaybettiğini görmekteyim. Bu kanaate ulaşırken mesleğe başladığım zamanlar ile bu günleri ve ayrıca babamın da 37 senelik avukat olması sebebi ile O'nun zamanından bu güne olan değişimleri kıyaslamaktayım. Ve varılan noktanın hiç de iyi bir nokta olmadığını düşünmekteyim.
Bu neticenin pek çok sebebi olduğu muhakkaktır. İlk akla gelen son zamanlardaki hukuk fakültelerindeki artış , öğretim kalyesindeki düşüş , öğrenci sayısındaki artış gibi faktörlerdir.
Ancak benim üzerinde durmak ve sizlerinde görüşlerini almak istediğim husus bence mesleğimizin itibar kaybetmesinde en önemli faktörlerden biri olan avukatların birbirleri ile dayanışmak yerine birbirlerine engel olmak çabası içinde olmalarıdır.
Bu belki de maddi kaygılar ile de olabilmektedir. Ancak benim düşüncem avukatların öncelikle meslektaşlarının haklarını gözetmeleridir. Pek çoğumuz dosya hakkında bilgi sahibi olmayan bir başka meslektaşımızın tamamen müvekkilin anlatımına dayanarak " ... ooo bu dava çok uzamış ...." "... böyle dava mı açılır ...." ".... avukatın yanlış yol izlemiş .. " gibi (tabii bunlar burada yazabileceğim en hafif tabirler) beyanlarla diğer meslektaşını kötülediği durumlar ile karşılaşmıştır. Bu şekil tutumları başka meslek gruplarında çok az veya hiç görmemekteyiz.
Kanaatimce meslektaşlarımız kasti olarak yapılmış bir eksiklik olmadığı taktirde hiç bir şekilde diğer meslektaşını rencide etmemelidr. Bu kısa vadede belki kendisine kazanç gibi görünsede uzun vadede hepimize zarar olarak dönmektedir.
Bu konudaki düşüncelerinizi ve neler yapabileceğimizi paylaşırsanız çok sevinirim.