Mesajı Okuyun
Old 12-05-2008, 22:13   #1
Doç. Dr. Özge Yücel

 
Varsayılan 1. Dünya Adli Bilimler ve Spor Kongresi

İlk kez sporun adli bilimler bakışıyla ele alındığı bir kongre düzenleniyor.

Kongre Düzenleme Komitesinin davet metni şöyledir:



Spor, insanlara fiziksel ve ruhsal kazanımlar sağlamanın ötesinde, dünya evrensel kültürünün en önemli parçasıdır. Toplumların spora ve sporculara göstermiş oldukları ilginin artışı, sportif müsabakaların bütün toplum katmanlarından milyonlarca insanları sürüklemesi kuşkusuz sporu ve sporcuları ayrıcalıklı bir konuma getirmiştir.
Bir taraftan spor, kültürden eğitime, siyasetten toplum bilimine, pazarlamadan teknolojiye birçok alanda yaygın uygulama bulmuş ve toplumların yaşam biçim ve kalitelerine önemli pozitif değerler katmıştır. Diğer taraftan ise, insanın doğası ve dünyamızdaki olanakların sınırlı olması, insanları bu sınırları zorlamaya ve hatta kaldırmaya yöneltmiştir. Başta beslenme ve ergojenik yardımlar olmak üzere, tıp bilimindeki baş döndürücü gelişmeler, zaman zaman spor ve sporcular tarafından yanlış kullanılmış ve sporcular ile birlikte temsil ettikleri ulusların imaj kaybetmesine neden olmuştur. Nitekim bütün dünyada olduğu gibi, yakın tarihimizde benzer olaylara rastlamak mümkündür.
Adli Bilimler; tıp, fen ve sosyal bilimler alanındaki bilgilerin adaletin hizmetine sunulmasıyla ilgili multidisipliner bir alan olup, spor bilimleriyle kesiştiği pek çok alan vardır. Spor Yaralanmaları ve Ölümleri, Doping, Şans Oyunları, sporcu zehirlenmeleri bunların sadece bazılarıdır. Bu bağlamda, “I. Dünya Adli Bilimler ve Spor Kongresi” organizasyonumuz; bilim ışığı altında sporun çok yönlü multidisipliner yapısını ortaya koymak, tıp, hukuk ve spor bilimi ışığında ulusal ve evrensel bir dayanışma sergilemek, ülkemiz ve dünya sporu için sportmenlik ve spor ahlakının yerleşmesine destek olmak, sporcu, antrenör ve sporun içinde aktif veya pasif olarak bulunan herkese sağlıklı spor yapma veya yaptırma bilincini benimsetmeye yardımcı olmak, beceri ve performans sporlarının gelişmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Adli Bilimler ve Spor Kongresi dünyada alanında bir ilki geçekleştirmek üzere, sporun çok yönlü disipliner yapısını bir meslek olarak gören ve buna inananlarla birlikte üretilen fikir ve projelerin başındadır. Kongremiz, bu alanlardaki eksiklikleri gidermenin yanında, dünya çapındaki önemli bilgi ve birikimlerin paylaşımı için bilimsel bir ortam yaratacaktır. Nitekim kongre üzerindeki ilk çalışmalarımız esnasında; spor, tıp, medya, eğitim vb. alanlar ile ilgili birçok kurum ve kuruluş ilgi gösterdiği, kongrenin bilimsel ve organizasyon boyutlarında destekten ve katılım göstereceklerini ortaya koymaktadır. Kongremiz web sayfasından da görüleceği üzere birçok uluslararası bilim adamı kongremize ilgi göstermiş olup, danışmanlık, bilim kurulu, konuşmacı ve diğer hizmetler ile kongrede bulunmaktan mutluluklarını ifade etmişlerdir.
Tıp ve spor çevrelerini yakından ilgilendiren bu konu spor ve tıp dünyasında olan dernek, vakıf, eğitim kurum ve kuruluşları, yazılı ve görsel basının bu kongreye destek vermesini sağlamıştır. Aynı şekilde meslek örgütleri de kongrenin kendileri için sorunlarını ve birikimlerini dile getirmek için olağanüstü bir fırsat sağlayan bilimsel bir toplantı olarak değerlendirmektedirler.
Bu konu Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğümüz ve Federasyonlar için ayrı bir önem taşımaktadır. Yakın tarihimize baktığımızda dünya ve olimpiyat şampiyonumuz Halil Mutlu, Avrupa şampiyonumuz Süreyya Ayhan ile dünya ve Türkiye gündeminde önemli etki yaratan sansasyonlar ortaya çıkmıştır. Buna benzer olayların veya futboldaki şiddet ve spor terörünün önüne geçmek ve aydınlatmak için bu kongrenin dünya ve Türkiye sporuna önemli hizmetler sunacağı düşüncesindeyiz.
Konuyu bilen basın kuruluşları ilk günkü açılış panelini yayınlamak, konuyu medyaya taşımak, tanıtmak istemektedirler. Bilimsel çalışmaların yanı sıra spor arenasından deneyimli, başarılı kişilerin kongreye katılacak olması medyanın ilgisini artırmaktadır.
Kongreyi düzenleyen kuruluşlar kendi alanlarında Türkiye’nin saygın, başarılı okulları ve kuruluşlarıdır. Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Cumhuriyet tarihinin ilk spor okulu olarak kabul edilmektedir ve bu bağlamda yetiştirdiği Halil Mutlu, Naim Süleymanoğlu gibi sporcular, takımlar, federasyon başkanları, antrenör ve spor adamlarını görmek mümkündür. Ayrıca Türkiye’nin en fazla milli sporcusunu bünyesinde barındıran bir okul olarakta hizmet vermektedir.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı, ülkemizin en köklü tıp fakültelerinden birinin kendi alanında Türkiye’de başarılı uzmanlar yetiştiren bir bölümüdür. Bu kongreyi ortak düzenleyen Adli Bilimciler Derneği ve Ankara Diş Hekimleri Odası kendi alanlarında başarılı kongreler düzenleyen meslek kuruluşlarıdır; bu güçlerin birleşmesi ile daha büyük ve başarılı bir kongre düzenleyeceğimize inanıyoruz.
Bundan sonra her iki yılda bir düzenlenecek olan kongremiz, uluslararası düzeyde spor ve adli bilimcileri bir araya getirmenin yanında, işbirliği içinde çalışmamız gereken diğer alanlardaki uzmanları da kapsayacak biçimde büyümeye devam edecektir.
Siz değerli meslektaşlarımızın aramızda olmaları, alandaki bilgilerin birikim ve güncellenmesine katkı sağlamanın yanında dolaylı olarak ulusal sporumuzun gelişmesine de olumlu katkılar sağlayacaktır.
Saygılarımızla;
Kongre Düzenleme Komitesi




Kongre Bilgileri

Kongre Tarihi:
27-30 Kasım 2008

Kongre Merkezi:
Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Kongre Merkezi, ANKARA

Kongre Dili:
Kongrenin dili simültane tercümeli Türkçe ve İngilizcedir.

Davet Mektubu:
Kongre katılımı için kurumlara verilmek üzere talep edilecek kongre davet yazıları organizasyon sekreteryası aracılığı ile isteyen katılımcılara gönderilecektir.

Bildiri Gönderimi:
Bildirilerin www.adlispor.org üzerinden sisteme girilmesi kongrenin tek geçerli bildiri gönderim şeklidir.

Katılım Sertifikası:
Tüm kongre ve kurs katılımcılarına katılım sertifikaları 28 Kasım 2008 tarihinde dağıtılacaktır.

Önemli Tarihler:
İndirimli kayıt için son başvuru tarihi: 1 Ağustos 2008
İndirimli konaklama için son başvuru tarihi : 1 Ağustos 2008
Bildiri Özeti Son Gönderim Tarihi: Duyurulacak

http://www.adlispor.org/index.php