Mesajı Okuyun
Old 12-05-2008, 20:31   #15
Adli Tip

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Engin Özoğul
Sayın Üstadım takdir edersiniz ki fesih bildirimi sözlü de yapılabilir.

Bir de Yargıtay kararı ekleyeyim.

"İş sözleşmesinin İş Kanunu'nun 25/I.maddesi uyarınca davalı işverence feshedildiği hususu taraflar arasında uyuşmazlık konusu değildir. Uyuşmazlık, iş sözleşmesinin İş Kanunu'nun 25/I.maddesi gereğince feshi halinde yazılı bildirime gerek olup olmadığı ve feshin geçerli nedene dayanıp dayanmadığı noktasında toplanmaktadır. 4857 sayılı İş Kanunu'nun 19. maddesinde işverenin fesih bildirimini yazılı olarak yapmak ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorunda olduğu belirtilmiştir. Aynı Kanunun 25. maddesinin son fıkrasında" işçi feshin yukarıdaki bentlerde öngörülen sebeplere uygun olmadığı iddiası ile 18, 20 ve 21 inci madde hükümleri çerçevesinde yargı yoluna başvurabilir." kuralına yer verilmiş olup, fıkrada yazılı bildirimi öngören 19. maddeden söz edilmemiş olması nedeniyle, 25. maddeye dayalı fesihlerde feshin yazılı olarak bildirilmesi gerekmemektedir."
Yrg. 9. HD. 23.01.2006 T, 2005/38380 E, 2006/915 K

Saygılarımla

Sayın Özoğul;

Sizin iş hukukuna ilişkin engin bilgileriniz ve tecrübelerinizden şüphem yok. Zira konu hakkında sizin fikirlerinizden faydalanmak istemimizin de sebebi budur.
Yargıtay kararları, sizin GEREKÇELİ düşüncelerinizden daha değerli de değildir benim için.

Benzer bir Yargıtay Kararını ben de okumuştum daha evvel. Yukarıdaki kararda, feshin 25/I. maddeye göre yapıldığı konusunda uyuşmazlık olmadığı yazıyor.
İlk mesajımda da belirttiğim gibi, fesih -sözlü de olsa- bildirildiği anda sonuç doğurur. Ama özellikle 25/II'deki sebeplerden savunma alınmadan yapılan feshin, tabiri caizse yargısız infaz olacağını düşünmekteyim.

Değerli katkılarınız için yeniden teşekkürler.