Mesajı Okuyun
Old 08-05-2008, 09:08   #5
Av.Turhan Demiroğlu

 
Varsayılan

Vasiyetname kanunda yazılı muayyen sebeplerle iptal edilirse, haliyle ortadan kalkacak ve bir hüküm ifade etmeyecektir. Yani "yok" olacaktır. Tereke de mirasçılara -vasiyetname hükümleri dikkate alınmaksızın- "miras payları oranında" intikal edecektir, mahfuz payları oranında değil...

Büyük ihtimalle karşı taraf terditli dava açacaktır: Vasiyetnamenin İptali, olmazsa tenkis...

Dava bu şekilde açılır (yani tenkis talebi de bulunursa) davanın ilerleyen aşamalarında tercih hakkı gündeme gelecektir. Bu hak da o zaman kullanılacaktır. Bu hakkı ne şekilde kullanacağına ilişkin soruyu davalıya (vasiyet alacaklısına) hakim "re'sen" yöneltecektir. Sizin soruyu beklemekten başka yapacağınız herhangi birşey yok bu aşamada.

Vasiyetnamenin tenfizi davası açarsanız, bu davanız iptal davasının sonucunu bekleyecektir. Fakat her durumda bu davayı açmak zorundasınız. Aksi takdirde taşınmaz miras hisseleri oranında mirasçılar adına tescil edilip müşterek mülkiyet hükümlerine de tabi kılınırsa, herhangi bir mirasçının müşterek mülkiyet hissesini satması veya şuf'a hakkını engellemek için bağışlaması gündeme gelebilir ve işler karışabilir sanırım.

Bunu önlemek için, vasiyetnamenin tenfizi davası açıldığında, dava sonuna kadar taşınmazın devrinin tedbiren yasaklanmasını da talep etmekte yarar bulunabilir.

Saygılarımla...