Mesajı Okuyun
Old 04-08-2005, 14:24   #1
Av. Hulusi Metin

 
Varsayılan İhale İle Avukat Aramak

Cumhuriyet 04.08.2005
Maliye Bakanlığı'nın serbest piyasa koşullarına göre avukat arayışı Ankara Barosu'nu kızdırdı

'İhale ile avukat aranmaz'
* Eski enerji bakanları Cumhur Ersümer ve Zeki Çakan'ın Yüce Divan'daki yargılanmalarında Maliye adına taraf olacak avukatı ihaleyle arayan bakanlığa karşı baro dava açtı. Baro dava dilekçesinde, ''Mahkemenin ismi ve davanın konusu ne olursa olsun, ihtiyaç duyulan avukatlık hizmetinin bu şekilde satın alınması adil yargılamanın ihlalidir'' denildi.
ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - Maliye Bakanlığı, eski enerji bakanları Cumhur Ersümer ve Zeki Çakan 'ın Yüce Divan'da yargılandıkları davada Maliye adına taraf olmak üzere piyasa araştırması yoluyla serbest avukat görevlendireceğini Ankara Barosu'na bildirdi. Baro, bakanlığın bilgi talebi içeren yazısını ve buna dayanak oluşturan Bakanlar Kurulu kararını hem etik hem yasal açıdan doğru bulmadığı gerekçesiyle Danıştay'da dava açtı.

Maliye Bakanlığı, Ankara Barosu'na 21 Temmuz'da gönderdiği yazıda, Kamu İhale Kanunu'na göre serbest avukatlık hizmeti alımı için piyasa araştırması yapıldığını kaydetti ve durumun baro üyesi avukatlara duyurulmasını istedi. Bakanlık, serbest avukatlık hizmetinin 23 Haziran 2005 tarihli Bakanlar Kurulu kararı uyarınca alınacağını kaydetti. Teklif vermek isteyen avukatların ''daha önce Yüce Divan'da takip ettikleri davaların sayısı, konusu, tarafları, dosya numaraları ve sonuçları ile özellikle enerji alanındaki uluslararası sözleşmelere ilişkin deneyimleri hakkındaki bilgilerin'' hizmet alımında kriter olacağı belirtilen yazıda, avukatlara sanıklarla herhangi bir menfaat ilişkisi içinde olmadıklarına ve Yüce Divan'da idare aleyhine dava takip etmediklerine ya da bilirkişilik yapmadıklarına dair taahhütname şartı da getirildi. Yazının ulaşmasının ardından Ankara Barosu'nun avukatı Kemal Vuraldoğan , Maliye Bakanlığı'nın serbest avukatlık hizmeti alımına ilişkin işleminin ve buna dayanak oluşturan Bakanlar Kurulu kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması talebiyle Danıştay'da dava açtı.

Dava dilekçesinde, Avukatlık Kanunu'nun 36. maddesine göre avukatların, kendilerine tevdi edilen veya gerek avukatlık görevi gerekse Türkiye Barolar Birliği ve barolar organlarındaki görevleri dolayısıyla öğrendikleri konuları açığa vurmalarının yasak olduğunun altı çizildi.

'Avukat reklam yapamaz'
Dilekçede, bu hükmün ihlalinin disiplin cezası yaptırımına bağlandığı kaydedildi. Avukatlığın serbest meslek olmasına karşın kamu hizmeti olması nedeniyle bazı sınırlamalara tabi tutulduğu anlatılan dilekçede, Avukatlık Kanunu'nun 55. maddesi uyarınca avukatların, iş elde etmek için reklam sayılabilecek teşebbüs ve hareketlerde bulunamayacakları belirtildi. Bu düzenlemenin Türkiye Barolar Birliği Reklam Yasağı Yönetmeliği'nde de yer aldığına değinilen dilekçede, Barolar Birliği tarafından duyurulan Avukatlık Meslek Kuralları'nın 8. maddesine göre de bir avukatın kendisine iş sağlama niteliğindeki her türlü davranıştan çekinmek zorunda olduğu kaydedildi. Dilekçede, herhangi bir avukatın Maliye Bakanlığı'nın belirlediği kriter doğrultusunda teklif vermesi halinde de bu düzenlemeleri ihlal edeceği ve disiplin cezasına çarptırılmasının söz konusu olacağı ifade edildi.

Dava dilekçesinde, Bakanlar Kurulu kararıyla avukatlık hizmetinin ihale yoluyla satın alınmasının mümkün hale getirildiği anımsatıldı. Dilekçede, ''Bakanlar Kurulu kararıyla görülmekte olan bir davaya ilişkin avukatlık hizmetinin ihaleye çıkarılması, ihaleye konu davanın taraflarıyla diğer davaların tarafları arasında eşitsizliğe neden olacaktır. Görülmekte olan bir davada avukatlık hizmetinin satın alınması, davayı yürüten hâkimlerde manevi baskı yaratacaktır. Bir tarafın avukatının Bakanlar Kurulu kararı uyarınca ihaleyle temin edilmesi adil yargılanmaya engel teşkil edecektir. Mahkemenin ismi ve davanın konusu ne olursa olsun, ihtiyaç duyulan avukatlık hizmetinin bu şekilde satın alınması adil yargılamanın ihlalidir'' denildi.