Mesajı Okuyun
Old 30-04-2008, 13:08   #6
umutlaw

 
Varsayılan

Alıntı:
"yem karma kırma ve ezme"
Yazinizin bu bolumunden faturanizda EZME kelimesine dayanarak cihazda GIZLI bir ayibin oldguna dayana bilirsiniz veyine
Alıntı:
sözleşme ile bir arpa ezme makinesi satın alıyor
Sozlesmeyle EK bir hukuk davasinda bunu desteklemeniz mumkun oldugu dusuncesindeyim, Bakiniz:
Alıntı:
TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUNDA
DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN
Kanun Numarası : 4822
Madde 4 - 4077 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde
değiştirilmiştir.
Ayıplı Mal
Madde 4 - Ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda ya da reklam ve ilânlarında yer alan veya satıcı tarafından bildirilen veya standardında veya teknik düzenlemesinde tespit edilen nitelik veya niteliği etkileyen niceliğine aykırı olan ya da tahsisveya kullanım amacı bakımından değerini veya tüketicinin ondan beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mallar, ayıplı mal olarak kabul edilir.
Alıntı:
Fakat satıcı eski faturayı iptal ederek.
cumlenizden bir tahmin cikartmak istiyorum: Tahminimce bu islemler sadece kagit uzerinden yapilmistir ancak fatura iptali yapilirken veya yeni fatura duzenlerken malin giris ve cikisi yapilmadan bu sekilde yapilan bir fatura duzenlemesi hukuki degildir!
Bu hususu su duzenlemeye dayandirmak istiyorum: Sizin TTK da Fatura Itirazi icin mecburi sureleriniz bellidir ancak anladigim kadariyla yeniden fatura duzenleme aradaki farki kapatmak icin yapilmistir ve daha sonrada eski fatura iptal edilerek yenisi cikartilmistir, bu islem malin giris ciki yapilmadan hukuken yerinde olmayacagi kanaatindeyim malin giris ve cikisindan kastim irsaliyeli faturanin iptali icin IRSAL edilen mali goturen ve getiren firma / kisi veya kimse bunlarin kesinlikle mali hangi tarihler arasinda goturdukleri ve yine iade ettikleri ve tekraren mali goturduklerine dair imzali belgeleri bulundurmalari zorunludur aksi taktirde IRSALIYELI FATURANIN bir anlami kalmaz herkes isterse diledigi gibi fatura degisimi yapar nitekim uygulamada genellikle bu sekilde yapiliyor ancak ben buna karsiyimdir. ( sahsi arastirmalarimdan kaynaklanan sahsi kanaatimdir).

Bir nokta hakkinda yorumum: Sozlesme ile ve elinizdeki faturayla almis oldugunuz malin mahiyetinde EZME islemi yaptigini acikca yazili ise ve sonra siz cihazi calistirdiginizda boyle bir islemi gormediginizde GIZLI AYIP iste o zaman ortaya cikacaktir yani yasa koyucu saticiyi sattigi mali hakkinda vermis oldugu bilgiler dogru beyanda bulunmasi hususunda zorladigi inancindayim. Yine: Faturalarin uzerinde muhtemelen cizilen imzalar oylesiye imzalardir yani bazen kisiler kendi imzalarini atmiyorlardir sadece bir cizgi yapiyorlar nitekim faturalarda kase yoksa ve ya sadece birinde var ise sozlesmedeki imzalar esas tutula bilinir ve yine FATURA UZERINDEKI antetteki adres de bunu desekleyebilir. Satici sirketin mahiyetinin ne oldugunu Ticaret odasindan arastirin elinizde bulunsun ve yine her hangi bir isleme baslamadan Faturalarin kaselerini tamamlamalarini saticidan isteyiniz. (sadece tavsiyedir)
Sahsi kanaat ve tavsiyelerimi saygiyla sunarim.